Загубата тежи. Загубихме изборите. Заради тези 500 000 души, които ни подкрепиха, бих искала да направим обективен анализ на това, което стана. Това заяви в сутрешния блок на bTV лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова.
 
„Работихме и очаквахме да победим“, каза тя и призна, че е изпитала разочарование в изборния ден веднага след обявяването на резултатите.
 
„Единствената партия сме, която повиши доверието си спрямо предходните европейски избори“, посочи тя и каза, че става дума за над 50 хил. гласа.
 
„Ние сме единствените, които имам един депутат повече. Освен това имаме спечелени европейски избори в 63 общини – повече от две трети се управляват от ГЕРБ“, изтъкна Нинова.
 
„Оставката е личен акт и го взех аз като решение сама, разбира се. Сигурно има много хора, които се виновни за тези резултати. Но моята представа за морал в политиката е, че първият носи отговорност“, заяви председателят на БСП. Тя разкри, че много хора я убеждавали да не подава оставка.
 
Нинова отрече да е имало вътрешен натиск за подаването на оставката, въпреки че тя дойде ден след като тя каза, че ще се включи в надпреварата за избор на нов председател.
 
„Друга е причината за това леко разминаване, което правилно забелязвате“, обясни тя. „Ние в момента нямаме процедура за избор на председател“, каза тя и добави, че искала такива правила да бъдат изработени преди да влезе в надпреварата наравно с останалите кандидати.
 
Веднага, обаче, се появили спекулации, че ще се изготвят правила в нейна полза, за да може тя да се „бетонира“ на председателското място. „Аз не съм Бойко Борисов, който използва държавния ресурс в  кампанията. Не мога да си позволя да използвам партийния ресурс“, категорична беше Нинова.
 
Според нея, не е коректна констатацията „Нинова срещу Националния съвет“. „Спорим и накрая вземаме решенията с гласуване“, обясни тя.
 
На въпрос какви са отношенията ѝ с Георги Гергов тя отговори: „Напрегнати. Имаме различна представа за правенето на политика“.
 
„Не мисля, че отхвърлянето на Истанбулската конвенция от БСП с почти пълно единодушие, е отблъснало избирателите“, каза тя по повод думите на Ангел Джамбазки, че БСП завива към консервативни ценности.
 
„В над 80% партията е единодушна – не на Истанбулската конвенция. Не Пакта за миграция“, добави Нинова.
 
Тя изтъкна, че кандидатурата на Сергей Станишев не е причина за загубата на изборите. „Националният съвет вкара Сергей в листата. Той е вътре, за да има преференции. С влизането му би трябвало ние да сме се консолидирали, укрепили, и да имаме повече гласове. Къде ни е победата тогава? Ако стоенето на Сергей е било проблем – той влезе“, обясни тя.
 
Нинова обясни, че е работила добре със Сергей Станишев. Според нея причините за изборната загуба са други.
 
Тя смята, че негативният вот към управлението не се е отишъл към БСП, както са очаквали, а към всички останали партиите. Социалистите не успели да убедят хората, че са партия, различна от статуквото.
 
Лидерът на БСП отрече обвиненията за негативна европейска кампания. „Кое е негативна кампания? „Апартаментгейт“ дойде от „Свободна Европа“ и американците. Как го приписаха на БСП?“, коментира тя.
 
Нинова нарече думите на Бойко Борисов за „омраза и жлъч“ от срана на БСП като „манипулацията на общественото мнение“.
 
„Г-н Б, БСП ви бие в Ямбол, в Добрич, във Видин, в Монтана. Това ли трябва да е тонът между лидерите на две партии – аз те бих в Асеновград, пък аз те бих в Ямбол. Не. Крайно време е да видим какво ни казват хората“, заяви Нинова.
 
„Такова поведение е деструктивно за държавността“, допълни тя.  

Лидерът на БСП в оставка коментира връщането на партията в парламента и искането на оставка на министъра на финансите заради раздадените по-високи партийни субсидии. „Ако и за секунда съм допускала, че има такова нещо, щях да съм първата, която алармира. И за секунда не съм допускала, че финансовият министър може да нарушава Закона за бюджета“, заяви тя и каза категорично, че партията ѝ ще върне парите. „Чакаме изчисленията на Министерство на финансите. Самите те не знаят колко са ни наддали“, допълни тя.
 
Нинова разкри, че за двата месеца, в които социалистите не били в парламента, те получавали по една трета от заплатата си. „Аз лично не съм ходила да я получавам. Получавам си я на касата. Не съм ходила да я взимам“, обясни тя.
 
На въпроса кого ще предложи за свой заместник като председател на БСП тя отговори: „Ще помисля“.
 
Соцлидерката разкри още, че докато не вземала пари от парламента преживявала със спестените преди това заплати. „Знаете, че заплатите ни са високи. Не съм ги похарчила всичките – от тях“, каза тя.