След като изслушала дебатите по това кой да води евролистата на БСП Елена Йончева или Сергей Станишев, председателят на партията Корнелия Нинова направила реч, от която залата замръзнала. Тя буквално размазала всеки един от аргументите в подкрепа на това защо Станишев да е водач на листата. По най-разпространената теза, че няма нищо по-логично от това президентът на ПЕС да бъде и водач на листата, Нинова се позовала на европейската практика, в която нито един от президентите на големите европейски политически семейства на практика не е евродепутат.

"Председателят на ЕНП не е евродепутат, като самият той е избрал това, за да стабилизира семейството. Когато от ГЕРБ ни обвиняват, че президентът на ПЕС не е водач, то имаме отговор - кога партия от ЕНП ще издигне Джоузеф Дол за водач?", казала Нинова. Тя продължила и с примери от лявото европейско семейство като припомнила, че и Пол Расмусен също е бил президент на ПЕС, без да бъде евродепутат. По същия начин стои и въпросът с АЛДЕ. Нинова попитала и кое е по-добре за БСП - да има един човек на две важни позиции или да има повече хора, които да разширят влиянието.

Нинова засегнала и темата с постоянното разминаване на позиции, които приема БСП тук, а в Брюксел се прави точно обратното, както и различните позиции вътре в европейското ляво семейство. "Предлагам да освободим Сергей Станишев от неудобството да съчетава мнението на ПЕС и БСП. Той  ще се чувства много по-спокоен, когато изразява общите позиции на нашето семейство, каквото изисква постът му на президент на ПЕС, а не само на една партия", заявила още Нинова.

Нинова поставила в ступор подкрепящите Станишев, които изразили мнение, че водачът трябва да е партиен член, а не гражданска квота, като извадила стенограма от 2009 г., в която същите тези хора пламенно са защитавали тезата за водач непартиец какъвто тогава бе Ивайло Калфин. Интересното е, че според документа в този хор е бил именно Сергей Станишев с аргумент, че непартиен кандидат ще разшири влиянието на БСП.

Корнелия Нинова приветствала призива на някои да пленумът да се обедини, но подчертала, че това няма как да стане на принципа на разпределяне на постове, за да има "мир и стабилност". По думите й тогава щели да приличат на управляващото мнозинство, което угажда на ДПС и Воля, за да си осигури спокойствие и да каже, че има стабилност. "Ние ги критикуваме, че си плащат с постове, а вие искате да направим това в БСП. Няма да стане", отсякла Нинова.

Според нея обединение можело да има само върху политики, но и там имало различия, за които привържениците на Станишев не споменавали като например санкциите срещу Русия, за които БСП многократно се е обявявала против, а пък ПЕС с гласуване подкрепят тяхното удължаване и утежняване. "Приемам упрека ви, че сме различни от ПЕС, но това прави ли ни антиевропейци? Кой казва, че да си "за" Истанбулската конвенция е европейското? Кой казва, че одобрението на пакта за миграция, който се подкрепя от ПЕС, е европейското? Какъв е нашият национален интерес? Какво е настроението на българите?", казала още Нинова. Тя не спестила и друго разминаване между позициите на БСП и тези на президента на ПЕС Станишев. Пример тук тя дала оценката за европредседателството, което според БСП било ПР за лични цели на ГЕРБ, без резултат за България, а според Станишев по-добро, отколкото се очаквало. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ