В средата на следващата година в България ще има икономическа криза, прогнозира лидерът на ДСБ Иван Костов по време на дебата в парламента за бюджета за следващата година, предаде репортер на Агенция БЛИЦ. Опозицията категорично се противопостави на предложената макрорамка с аргумента, че няма заложени мерки срещу световната финансова криза.
Ако Америка киха, а Европа кашля, то опасността от пневмония за България е много голяма, онагледи страховете си Лидия Шулева от БНД.
Според председателя на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов, единственото положително нещо в бюджета е това, че той е последният, подготвен от тройната коалиция.
Костов беше категоричен, че трябва да се съкратят разходите, които са заложени като 40% от Брутния вътрешен продукт. Домакинствата и фирмите ще правят съкращения на разходите си, а единствено държавата ще харчи разточително, мотивира се той.
Такава теза беше лансирана и от управляващата ДПС. Въпреки заявленията, че депутатите на Ахмед Доган ще подкрепят бюджета, Али Осман Имамов настоя Министерството на финансите да анализира ситуацията и да редуцира разходите. Според него кризата ще обхване преди всичко икономиката, въпреки че в бюджета има заложени буфери срещу нея.
Донка Михайлова от КБ защити предложената финансова рамка от правителството като посочи, че бюджета има претенции да гарантира устойчивост на постигнатото до тук.
Камелия Цветанова, БЛИЦ