Изборите идват и това беше ясно за всички, още преди да бъде обявена и датата на предстоящия предсрочен парламентарен вот. Достатъчно е просто да се следят медийните изяви на ПП-ДБ от последните дни и ще наблюдавате нещо, което в политиката се нарича не просто завой или пирует.
 
А такова завъртане, че ако гледахме анимационен филм щяхме да видим как главния герой прави толкова рязко движение, че почти успява да си захапе опашката. 
 
В случая мишената на тези медийни участия е обичайната – председателя на ДПС Делян Пеевски, по чиито гръб политическите проксита на олигарха Иво Прокопиев се катерят вече повече от десет години.
 
Човекът, чието име беше съзнателно демонизирано по време на избори от медийната машина за манипулации на същия олигарх и срещу което шепата верни сподвижници на политическите му проксита да скачат по площадите в опит да вдигнат малко градусите на собствения си отмиращ електорат. След изборите обаче поведението на същите тези политически проксита се променя напълно, защото се оказва, че без Пеевски не може – просто той е един от малкото истински евроатлантици в парламента.
 
Дори са готови да пият мазно турско кафе в кабинета му и да му "седят в скута" (както самият председател на Движението се изрази) само и само той да застане с подкрепата си зад така дълго обещаваната от Христо Иванов и компания съдебна реформа.
 
След като в продължение на 9 месеца Пеевски успя да се превърне във водещата фигура, която прокарва тежките решения за ограничаване на руското влияние у нас, предоставяне на военна помощ за Украйна и за решаването на редица социални и обществени проблеми, пред които другите така и не намериха куража да се изправят.
 
Пеевски направи това без дори да е част от управляващото мнозинство и да притежава реална държавна власт. Така се превърна не просто в медиатор на политическата сглобка, при когото всеки тича като се скара с другарчето от (не)коалицията, но и основен преговарящ, който знае кога да застане на правилната страна – тази на гражданите на България и да се превърне в двигател на реалната промяна в страната. 
 
И всичко това беше явно признато от всички в редиците на ПП-ДБ. Които поне през ден се надпреварваха да обясняват колко важен е Пеевски за съществуването на сглобката и евроатлантическото мнозинство. Просто защото Пеевски наистина притежава политически качества, които никой не може да отрече.
 
Поне до днешния момент, когато новите избори почукаха на вратата, а заради проваленото си управление ПП-ДБ са на път да постигнат плачевно ниски резултати. И дойде време за поредното им зашеметяващо извъртане, за поредния виртуозен политически пирует.
 
Отново се вкопчиха в обичайния си рефрен – за "лошия" Пеевски. В рамките само на два дни, в различни медии по темата се изказаха всички водещи фигури в коалицията от десетина партийки и още десетки НПО-та – Христо Иванов, Николай Денков, Асен Василев, че дори и Атанас Атанасов (който така и не успя да оглави 49-тото НС и явно тежко приема този факт). И важният за евроатлантическото мнозинство Пеевски, както се надпреварваха да твърдят същите тези водещи фигури в ПП-ДБ, отново се превърна за тях в "най- голямото зло".    
 
Изказванията им са еднотипни, като писани под диктовката на Лена Бориславова и Иво Прокопиев. 
 
"Изборът пред Бойко Борисов е много прост - или избира европейският път на развитие с Мария Габриел, или избира връщането към мутренските времена с Делян Пеевски. Това, което избра г-н Борисов, е г-н Пеевски, ако е имал избор изобщо", коментира премиерът в оставка Николай Денков.
 
"Това, което видяхме в последните 24 часа, надхвърля абсолютно всичко, връща държавата в мутренските години, в показните полицейски акции .... И тук идват изказванията за лицето на мафията (преди време Василев нарече Мария Габриел красивото лице на мафията - бел. ред.) и злото (вероятно е препратка към казаното от Николай Денков за Делян Пеевски)", посочи от своя страна Асен Василев.
 
"Бяхме във фактическа коалиция с ГЕРБ- СДС. Това, че ГЕРБ и господин Борисов пускаха през тяхната врата ДПС да участва в процесите е едно на ръка. ГЕРБ отвориха вратата за участието на ДПС в законодателния процес и за да могат да се постигнат целите, приемахме това обстоятелство".
 
Това пък заяви съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов. А Христо Иванов достигна нови висоти в празнословието си като обяви, че ДПС, в лицето на Пеевски, се опитвали да преядат с власт – каква власт, не е ясно, при положение, че Движението никога не е било част от управляващата сглобка, а реално подкрепяше само конституционното мнозинство и движеше законодателните промени.
 
И не е важно, защото е повече от ясно, че всичко изказано е просто предизборна кампания за пред малобройния вече електорат на ПП-ДБ. За която, между другото Пеевски предупреди още преди месец, когато стана ясно, че Христо Иванов се е опитвал да го заплашва, че по избори щял да „извади картата ДПС“.
 
Е, картата ДПС вече е на масата. Но този път хората виждат картите на всички участници в карето и са наясно кой блъфира и кой реално е лошият в страшния филм. И са много наясно, че след изборите ПП-ДБ ще извадят отново другото си лице – онова, което ползват за коалиции и което няма проблеми нито с Пеевски, нито с Борисов стига чрез тях да се докопат до реалната власт.
 
Защото ПП-ДБ се интересуват само от властта и от възможностите да злоупотребяват с нея в свой собствен интерес. Затова днес всички тези предизборни лозунги не са просто смешни, те са жалки. А най-жалкото е, че кампанията едва сега започва, а явно за следващите два месеца ПП-ДБ ще имат пълния шанс да докажат публично колко ниско могат да паднат в политическото си говорене. И избирателите отново ще видят двете лица на политическата им шизофрения.  
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук