"Кирил Петков и Асен Василев дават две напълно противоположни по същество обяснения защо е задържан Бойко Борисов за 24 часа от органите на МВР", пише юристът Димитър Стоянов във Фейсбук.

Според Кирил Петков става въпрос за проверки на европейската прокуратура. Според Асен Василев се действа по сигнал на Васил Божков и доклад на АДФИ от миналата година, която е установила вреда заради бездействие от страна на Комисията по хазарта.

Европейската прокуратура има правомощия да разследва и да провежда наказателни преследвания на престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС. Уточнявам за версията на Петков.

Борислав Цеков за ареста на Борисов: Оказа се, че не били компютри, а компоти

За версията на Асен Василев - той говори за нещо, което е състав по особената част на българския Наказателен кодекс, където няма засягане на финансови интереси на Европейския съюз, и което е в компетентността на българската прокуратура и следствени органи.

Казано по друг начин двете версии са взаимноизключващи се. Защо премиерът казва едно, а финансовият министър не само коренно различно, а дори противоречащо си?

А, да, Лойд Остин пристигна ли, търка ли се вече ръжда от ПВО-то ни?