Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов хвърли бомбата, като обяви, че партията му вече няма място в управляващата коалиция и даде да се разбере, че досегашната власт вече се разпаднала, пише Телеграф бг. 

Ситуацията намирисва остро на предсрочни избори, а Трифонов заля премиера Кирил Петков с критики. Една от тях бе, че Теодора Генчовска е превърната във фиктивен външен министър, а същинската роля на дипломат номер 1 изпълнявала от негов човек-съветника му по външно-политическите въпроси Весела Чернева, с която си водят своя външна политика.

Името на същата Чернева бе замесено и в казуса „Северна Македония“. В началото на годината тя се озова на посещение в Скопие във връзка с подготовката на срещата на високо ниво между Петков и Димитър Ковачевски, който получи мандат за съставяне на правителство.

Легитимният министър от квотата на ИТН Теодора Генчовска пък официализира неотдавна напрежението между Министерския съвет и МВнР относно евроинтеграцията на югозападната ни съседка, обявявайки: „България води две външни политики".

Въпреки опитите на Петков да прокара тезата, че напрежение по темата в коалицията няма, Генчовска не спести на обществото реалната действителност. Според нея има сериозни разминавания между МВнР и външнополитическия екип на премиера по въпроса за евроинтеграцията на Северна Македония.

Въпреки че Чернева се наслаждава на сенчестата зона на конфорт в управлението и името й рядко се споменава, тя съвсем не е неизвестна.

Коя всъщност е Весела Чернева? Тя е дипломат от кариерата и познато име в политическите среди. За което може да се направи една категорична констатация-успява да оцеле при всички политически метли и управления.

Тя заема поста на директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика от 2008 г.

Била е говорител на Министерството на външните работи при първия кабинет на Бойко Борисов и ГЕРБ и програмен директор в Центъра за либерални стратегии.

От 2004 до 2006 г. работи като секретар на Международната комисия за Балканите, председателствана от Джулиано Амато, както и като наблюдаващ редактор на сп. „Foreign Policy – България“ от неговото създаване през април 2005 г. Някъде из биографията й лъсва и американската следа в дипломатическата й кариера. Чернева е работила и като политически секретар в българското посолство във Вашингтон.

Заела е поста при правителството на Иван Костов. Преди това е била референт за Германия в Министерството на външните работи.