В управляващата коалиция има нормален диалог и тя е стабилна. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

"Чудно, но след 3 години коалиционно управление нещата са учудващо стабилни... Скърцане от време на време има. Проблеми за решаване има, както и някои неща трябва да бъдат пренаредени като приоритети", посочи той.

"Ние искаме да ускорим някои теми, като темата за интеграцията на циганското население в България. На последния коалиционен съвет се разбрахме, че този законопроект, който МО е изготвило за доброволната военна служба, ще влезе в МС, а и ще бъде гласуван. Това е и част от програмата ни за управление.

Има нормален диалог, няма управляващата коалиция да се взриви вътрешно", категоричен бе той.

По думите му нито един проект за модернизация на армията не е спирал заради коронавируса. Забавени били само преговорите с отбранителните фирми, които участват в процедурите за закупуване на нова военна техника, заради невъзможността за срещи и комуникация, ограничени от мерките срещу епидемията.

"Никога в правителството официално не е обсъждано модернизацията на българската армия да бъде спирана поради някакви конюнктурни причини, пък включително и коронавируса. Такова нещо никога не е имало, подобни искания бяха отправени от БСП - дайте да вземем парите и да ги раздадем на калпак", допълни Каракачанов.

Според него и двата проекта за модернизация - за корабите, а и за бронираните машини, се движат, но просто контактите с преговарящите страни са били временно прекратени поради невъзможността да се пътува. Забавени са с два месеца, пресметна той.

Военният министър обяви още, че първата група от пилоти - четирима, заминават за САЩ за обучение за новите изтребители.

"Получихме уверение от американска страна, че всичко се движи нормално с производството на изтребителите F-16 за България, въпреки кризата с коронавируса", настоя Каракачанов и посочи, че към момента единствените изтребители, с които България разполага, са руските МИГ-29.

"До окончателната им замяна с последно поколение изтребители F-16. Сега обаче това е основният изтребител на въоръжение в армията ни", заключи той.