Президентите на България и Косово ще обсъдят отношенията между София и Прищина. Вьоса Османи идва на официално посещение у нас по покана на българския си колега Румен Радев. Тя ще бъде посрещната от българския си колега Румен Радев с официална церемония на площад "Св. Александър Невски" в столицата.

Вьоса Османи

По-късно двамата ще разговарят на "четири очи" и ще обсъдят възможностите двете държави да задълбочат сътрудничеството в областта на икономиката, инвестициите, енергетиката, транспорта, туризма, образованието и културата.

Румен Радев и Вьоса Османи ще обсъдят и теми, свързани със сигурността на Балканите. Двамата ще дискутират и европейската перспектива на Косово. Очаква се Прищина да подаде молба за членство в Европейския съюз (ЕС) през декември.

На церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 в присъствието двамата държавни глави български военни, участвали в мисията на Международните сили за сигурност в Косово (KFOR), ще получат почетния медал на президента на Косово.

При посещението си у нас Вьоса Османи ще се срещне с председателя на парламента и с кмета на София, и ще бъде удостоена с почетния знак на Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук