Да се забранят заменките на земи и гори, които са държавна или общинска собственост, предвиждат промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, които депутатите обсъдиха днес, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Седем са проектите за промени в закона, шест от тях са внесени от депутати, а седмият е на Министерски съвет. Повечето от тях касаят забрана на заменките. В правителствения проект обаче е предвидено това да стане от март 2009 г., което според опозицията ще даде възможност да бъдат преотстъпени всички апетитни държавни земи дотогава. Това е предостатъчен срок, за да минат в частни ръце всички земи и гори, които са ценни, а държавата да получи в замяна голи чукари, обясни Павел Шопов от Атака. Промените в закона не прекратяват, а само ограничават практиката със заменките, защото кабинетът е предвидил изключения от това правило в два случая, заяви Евдокия Манева от ДСБ. Според нея обаче не е най-страшното да се заменят земи, а безразборното строителство върху тях. Според председателя на парламентарната комисия по земеделие, промените в закона ще са от полза, защото в България има 4, 5 млн. собственици и 12 млн. парчета земя.
Пламен Ранчев от Коалиция за България предлага да се отнеме правото на арендатора да е първи купувач. Според него това е в противоречие с правата на собственика и ограничава възможностите му да се разполага със земите или горите си както намери за добре. Предстои промените в закона да бъдат гласувани на първо четене. /БЛИЦ