На изборите на 9-ти юни, суверенът се изказа много ясно. Партиите бяха подредени, а огромната част от хората не излязоха да гласуват. Това написа лидерът на ИТН Слави Трифонов в личния си Facebook профил. 

"ИТН е шеста партия в 50-тия парламент и за това, съвсем логично, аз изчаках достатъчно дълго време, за да може първата, втората и третата партия да направят необходимото, за да има редовно правителство. Това обаче не се случва.

Аз чувам някакви нелепи изказвания от страна на някои партии, които казват: “…на всяка цена трябва да има правителство, но ние няма да го подкрепим, а тези които го подкрепят са смокиново листо и са купени…”. Тези и други подобни абсурди заливат медиите и интернет.

Всякакви социолози, политолози, журналисти и дори едни шарлатани убедено обясняват, как аз съм сключил сделка с ГЕРБ и ДПС, това се разбира от самосебе си, и те са абсолютно сигурни, че бъдещото правителство ще е нещо такова. Съжалявам за клишето, но наистина щеше да ми е смешно, ако не беше толкова тъжно.

И така, след като се посъветвах с моите колеги от ИТН, решавам следното - ИТН няма да подкрепи правителство с първия или с втория мандат. Има достатъчно много партии и свободно мислещи депутати, които да предприемат такъв ход.

Аз се надявам и очаквам третият мандат да дойде в ИТН и тогава ние ще предложим експертно правителство, което да свърши определени и важни за страната неща за определено време.

И ако мандатът дойде при нас, предлагам всички политически сили да подкрепят такова правителство, ако не искат на есен да ходим на избори. Мисля, че съм безпрекословно ясен", завърши той.