Критичен е тонът на доклада на Европейската комисия за напредъка на България, който ще бъде официално оповестен утре. Кореспондентът на БНТ в Брюксел Асен Инджиев вече разполага с копие на документа. Той съобщи, че няма големи изненади в доклада. Съществените недостатъци, посочени в него са свързани с борбата с корупцията и организираната престъпност.
Отправя се категорична препоръка за по-отчетливо разграничаване на правомощията на ДАНС и МВР и за изясняване ролята на парламентарния контрол върху службите за сигурност и обществен ред. Като цяло комисията настоява за по-обхватна реформа в досъдебната фаза.

Докладът също така констатира липсата на адекватни закони, контролиращи финансирането на политическите партии и конфискуването на имуществото, придобито по престъпен начин. В документа се настоява за присъди на лицата, които отдавна са в полезрението на службите.

За Румъния докладът на Европейската комисия отбелязва напредък, а напротив изоставане. Подчертани са опитите на възможностите на службите за разследване, споменати са случаи на заплахи срещу директора на основната служба за борба с корупцията на Румъния и също така на контрапродуктивни промени в наказателния кодекс на страната. Към това Брюксел добавя, че правосъдието в Румъния е силно политизирано и върви в тази насока, вместо да става независимо и че парламентът спъва разследване на високопоставени лица, обвинени в корупция. /БЛИЦ