В австрийски медии се появи информация, че ролята на "рускиня" в скандалното видео с бившия вицеканцлер на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе е била изиграна от студентка от Босна, която е получила щедър хонорар. 

Австрийското издания Kronen Zeitung пише, че като племенница на руски олигарх се е представяла девойка, която говори свободно на руски език. Според източници на вестника постановката е била планирана прецизно операция срещу бившия вицеканцлер на Австрия, а също така и отмъщение за политиката на дясната Партия на свободата на Австрия. Но дори след скандала, на изборите за Европарламент, тя е втора политическа сила в страната.  

Както пише изданието, видеото е било направено от германски детектив, виенски адвокат и двама експерти по проследяването и сигурността. Именно те са избрали на "кастинг" девойката от Босна и са ѝ плащали по 7 000 евро на ден. 

Припомняме, че скандалът се разгоря, заради видео от 2017 г. в което Щрахе обсъжда с говореща на руски млада жена възможността за информационна подкрепа на своята партия в замяна на изгодни държавни поръчки в Австрия.

Главният персонаж в политическия скандал в Австрия от последната седмица – бившият вече вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, който напусна всички партийни и държавни постове и хвърли Австрия в правителствена криза, обаче може да седне в депутатско кресло в новия Европейски парламент, предават осведомителните агенции.

Щрахе е получил достатъчно преференциални гласове, за да се класира за депутатски пост. Поставен на неизбираемото 42-о място в листата на своята Австрийска партия на свободата (АПС), само седмица след аферата от Ибиса, той може да мине напред благодарение на поддръжката на твърдите си почитатели.

Ако над пет процента от подкрепилите АПС са гласували преференциално за Щрахе, той ще заеме един от трите мандата на партията в Европейския парламент. Според данни на АПА Щрахе вече е събрал 40 000 гласа - много над необходимите 33 000.

Не е ясно обаче дали той ще приеме мандата, говорителят на новия лидер на АПС Норберт Хофер не е пожелал да направи изявления пред вестник "Курир", като се е ограничил да каже само, че „както при всички избори, мандатът е личен“.

Превод и редакция: БЛИЦ