Кръстосан огън! ГЕРБ отвърна на БСП за атаката срещу премиера

Премиерът и министрите няма как да си вземат отпуск по време на кампанията, пари на килограм от джипа не се раздават, средствата се одобряват от Министерски съвет

Няма как Министерски съвет да спре да функционира по време на предизборна кампания. Това каза министърът на правосъдието Десислава Ахладова по време на извънредно изявление на ГЕРБ в централата на партията.

По-рано днес на брифинг от БСП обявиха, че ще предприемат необходимите действия да сезират съответните институции за поведението на премиера Бойко Борисов. Според левицата министър-председателят използва държавния ресурс да прави предизборната си кампания.

"Искам да заявя относно твърденията за нарушения на изборния кодекс на БСП, че според разпоредбата на член 161 алинея 5 на изборния кодекс, министър-председателят, министрите, народните представители президента и вицепрезидента през време на кампанията не излизат в служебен отпуск - платен или неплатен, защото не могат да делегират своите правомощия.

Няма как Министерски съвет за спре да функционира в период на кампания. Именно затова Изборният кодекс е направил изключение.

За всички други членове важи изискването, че те са задължени в предизборната кампания да ползват служебен или платен годишен отпуск. По време на мероприятия членовете на кабинета може да имат един ден годишен отпуск. Но няма как те да излязат в отпуск", каза министър Ахладова. 

Тя бе категорична, що се отнася и до второто твърдение на БСП, че пари не се раздават от джипа на премиера. "Всички сте присъствали на МС където министрите решаваме къде да отидат тези средства. В повечето случаи са поканени кметовете по места. Част от министрите са отишли, видели са проблеми. Само в най-голяма нужда, именно МС е органът, който отпуска тези средства", каза министър Ахладова.