БСП е подала жалби до Централната избирателна комисия и до СЕМ заради поведението на министър-председателя Бойко Борисов в предизборната кампания.

Това обявиха социалисти на извънреден брифинг от Позитано. 

Христо Проданов заяви, че очаква от институциите Борисов да бъде наказан, че погазва законите на страната и това да престане.

"Ще ви припомня, че по инициатива на ГЕРБ и "Обединени патриоти" Народното събрание беше разпуснато в предизборната кампания именно за да не може парламентарната трибуна да става арена на политически и предизборен сблъсък. В този смисъл не му прави чест на министър-председателя, използвайки служебното си положение и обществения ресурс да прави предизборната кампания за сметка на народа и раздавайки пари зад гърба на парламента.

В крайна сметка всички ние българските граждани видяхме, че нощното шкафче му е достатъчно пълно и смятаме, че с тези средства може да поеме предизборната си кампания, а не за сметка на целия български народ", допълни още Христо Проданов.

Юрисконсултът на БСП Аглика Виденова обърна внимание, че това не е първата кампания, в която първия администратор на държавата в лицето на Бойко Методиев Борисов нарушава безогледно всички закони и норми, които са плод на 30-годишен преход и борба за демокрация, плурализъм и равенство на всички граждани пред закона.

Аглика Виденова обяви, че БСП е написала две жалби - едната до Централната избирателна комисия и до СЕМ. Тя допълни, че БСП ще изпрати и отворено писмо до медиите, както и тревожен сигнал до европейските институции, които имат отношение към тези теми.

Мирослава Гатева от Международния отдел на БСП допълни, че за оповестените нарушения на българското предизборно законодателство са сезирали Европейския парламент в лицето на неговия председател Давид Сосоли, ръководителят на Социалистите и демократите в ЕП Иратче Перес, както и ръководствата на международните организации, които имат отношение към честен изборен процес.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!