На преговорите между руската и украинската делегации се обсъжда неутралния статут на Киев във връзка с изискванията на Руската федерация за гаранции за сигурност, каза руският външен министър Сергей Лавров.

„Сега неутралният статут се обсъжда сериозно във връзка, разбира се, с гаранции за сигурност. Има конкретни формулировки, които според мен са близо до съгласуване“, каза Лавров.

По думите му духът на добронамереност, който "не се е появил веднага, но все пак започва да се проявява, ще надделее и ще позволи споразумение по тази тема". Простото обявяване на неутралитет в изолация и обявяването на гаранции би било значителна стъпка напред, каза Лавров.

Русия е готова да търси всякакви начини да гарантира сигурността както своята собствена, така и на Украйна и Европа, с изключение на разширяването на НАТО. Западът не искаше да разреши ситуацията около Украйна по мирен начин, но реакцията на Северноатлантическия алианс към призивите на Киев охлади пламът на украинския президент Владимир Зеленски“, заключи министърът.

Ръководителят на украинското министерство на външните работи Дмитрий Кулеба по време на разговорите с ръководителя на руското външно министерство Сергей Лавров не предложи нови идеи за премахване на съществуващата криза в Украйна.

Руският дипломат обърна внимание на факта, че е пристигнал на преговорите, които се проведоха на 10 март в Анталия, Турция, за да не повтаря публични изявления.

„Въпреки тройните или четворните ми напомняния, че бих искал да чуя нещо, което не звучи в публичното пространство, той не предложи нови идеи“, подчерта Лавров.

Сергей Лавров подчерта, че "повечето страни в света подкрепят Русия, но са под масивен и "мръсен" натиск от страна на САЩ, каза руският външен министър Сергей Лавров.

Отговаряйки на въпроса дали сега има държави, които подкрепят Русия, министърът отговори утвърдително. "Като цяло те са мнозинството. Но натискът, който се оказва над тях е не само безпрецедентен, никога не бих могъл да си представя подобно нещо", каза Лавров.

„Знаех, че американците са готови на много, за да предотвратят положително развитие към истински многополюсен и равноправен свят в сегашните условия, но че те ще вършат такава мръсна работа, недостойна за велика сила, дори не можах да си представя, че мислете ми ще се превърнат в кошмар“, заключи министърът.