Работим с пълната мобилизация не просто да бъдем поредният председателстващ Съвета на ЕС, а да привнесем различното, новото на една страна, присъединила се към съюза преди 10 години. Това каза в предаването "Събуди се" по Нова телевизия Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на ЕС. Във връзка със забавянето на ремонта на НДК, тя коментира, че председателството не е само ремонти и сгради.

"Получихме много висока оценка за степента ни на готовност. Тя се оценява в няколко направления, част от които политическата ни готовност и логистично-организационната подготовка. Ремонтът на НДК е на финалната права, така че и тази част е в добра фаза”, заяви Павлова. На въпрос дали ще успеем да осигурим сигурността, тя коментира, че това е сложна тема и никой не е застрахован. "Правителството предостави значителен финансов ресурс за техническото осигуряване. Да се направи видеонаблюдение, системи за контрол, които да подкрепят екипите на службите. Правят се регулярни срещи с НСО, които ще са основната охрана на ВИП делегациите”, поясни Лиляна Павлова.

Тя допълни, че придвижването в София няма да бъде лесно, особено в района на НДК, Летище София, резиденция "Бояна” и хотел "Маринела”. Това ще са четирите горещи точки, които ще подлежат на мерки за сигурност, охрана и специфично регулиране на движението. В тази връзка Павлова призова столичани към търпение в месеците от януари до юни.