"Тази среща е знакова. От много години лидерите на Западните Балкани не са се срещали. Сега обединяваме усилията си, за да вървим напред. Най-важното вчера беше освен нашата заявка и желание имаше и обратна връзка. Всички казаха, че са готови въпреки противоречията и различията.", така коментира министър Лиляна Павлова срещата на седемте балкански лидери в София пред бТВ.

"Настроенията в неформалната част бяха много открити. Премиерът Борисов беше коректен. Ние не можем да направим чудеса. Опитахме се да потушим емоциите. Трябва да спрем да казваме "Велика Сърбия", "Велика България" и т.н. Ние не сме велики. Трябва да се фокусираме над европейската интеграция. ЕС има своите проблеми, в същия момент обаче осъзнава, че без Балканите проектът ЕС не е завършен. Нашия капитал са младите хора, за които трябва да създадем условия. ", обяснява тя.

"Интеграцията на Балканите минава през политиките и също трябва да имаме връзка по между си - коридор 8, железопътни линии и т.н. Ние столиците на Балканите нямаме директни полети помежду си.", коментира още Павлова.

"До 85 млн. евро струва всичко, което трябваше да се направи за европредседателството - техника, ремонтни дейности - всичко", поясни тя.