"По хубаво ли е да си министър или президент. Извинявам се, продуцент исках да кажа. Това е хубава грешка на езика. Не е случайна". Така водещата на Нова тв Лора Крумова стресна служебният министър на туризма и продуцент Евтим Милошев. 

Не мога да кажа за президент. Цял живот съм продуцент и там се чувствам много добре, отвърна ѝ Милошев.

"Все пак съм служебен министър, с кратък хоризонт. България има нужда да се управлява от редовни кабинети зад които седи сериозно мнозинство, има политики, концепции. 

Приех го като за два месеца. Това, което ми се случи, много бих се замислил с оглед на времето, което ми отне. Почти не съм си виждал децата в този период", каза още той. 

Защо министър на туризма, а не на културата? 

"Не е коректен въпроса, защото Найден Тодоров много уважавам. Не е ок. Пак отиваме в някакви хипотези, бях поканен за това. 

Няма да мога да си спомня как точно съм се запознал с Главчев. По-важното е, че е лична покана и личен ангажимент. Нося отговорност както за моето име, така и за неговото", отговори Милошев. 

Близък ли е с президента? 

"Докато ги говорим тези интриги, мандата на служебния кабинет ще свърши. Това правителство е сираче, всички партии и президента се дистанцираха от него. Моите наблюдения от бекстейджа се потвърждават абсолютно", каза той. Милошев почерта, че не знае кои са "биологичните родител и кръстника на това служебно правителство". "Отиваме в сферата на киното. Може да излезе хубав сценарий", добави той. 

Провокацията със списание "Бурда" и министерството на туризма. 

"Само казвах, че списание "Бурда" бе немскоезично, казвах, че е карта за чужденци. И питах за улица "Ами Боае". Това е една манипулация чрез комформизъм. Питах само мъже, жени не питах, защото щяха да се сетят", спомни си Милошев дните си на куковец. 

Сега в министерството на туризма като с "картата от Бурда" ли е или са по-ясни нещата?

"Каква метафора! Това е провокация. Не се чувствам така. Първо се видях с бизнеса. Хората си казаха много ясно болките. Не сме говорили за дълги концепции, а какво мога да направя в моя хоризонт", обясни той. 

Летния сезон

"Няма година, в която да не съм почивал в България. Най-добре се чувствам тук. Варна е второто ми място. Този въпрос е лесен. Очакванията за летния сезон са много добри. Що се отнася до Царево, комисията още действа. Има много незаконни зауствания, фекални води. Мостът Царево-Ахтопол е възстановен. А моста между Царево и гръцкия квартал Василико, там се правят довършителни работи. До началото на месец юни той ще бъде оправен. Това ми казаха кметовете на среща в Бургас", обнадежди министърът на туризма. 

Бургаска авиокомпания

"Запознат съм. Не мога да коментирам, дали е екстравагантна или не. Но в това нещо има голяма амбиция. Може да имаме страхотна база, но когато няма как да докараме туристите. С авиокомпаниите след ковида има проблем. Тяхната амбиция е да направят постоянни линии с повечето европейски градове. Подкрепям го. Това може да има целогодишен характер на туризма. Това е инициатива, която Министерството на туризма може да подкрепи, макар че голямата тежест е при тях. ГКПП "Малко Търново", и правителството, и премиера Главчев, желанието да се увеличи капацитета му, защото потока е огромен. Стратегическа задача е. Това е голяма цел. Ако в тази посока се случат някакви неща, това ще е голям успех", разказа Милошев. 

Парк Витоша и ще бъде ли отворен курорта за младежка зимна Олимпиада?

"Това тема, по която се говори. Всеки, който каже нещо, ще бъде спекулант. Това е концепция национална. Като гражданин мога да кажа, че е децентрализирано управлението на национален парк Витоша, който със сигурност в България е първия от национално значение. В Европа е един от първите обявен. Говорих с министъра на земеделието, три министерства, екологията МРРБ, земеделието, три области, София град, област Перник. Три общини, София, Перник Самоков. Е как се управлява това нещо, каза Милошев, коментирайки идеята Витоша да бъде изкупена от държавата", каза министърът на туризма.

"Идеята е великолепна, ако има Олимпиада, какво по-хубаво нещо. Ние не сме близо до планината, ние сме в планината", коментира министърът на туризма идеята на президента за провеждане в България на младежка зимна Олимпиада.