Парламентът отхвърли на второ четене предложението на "Демократична България" (ДБ) в Изборния кодекс за създаване на преброителни центрове, в които да се броят гласовете от изборите. "За" гласуваха 68 народни представители от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", а 150 бяха "против" - от ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и "БСП за България".

Във връзка с предложението за връщане на хартиената бюлетина, от ДБ искаха да се създадат преброителни комисии в участъци с до 20 хиляди избиратели, които да приемат изборните книжа от секционните избирателни комисии от съответния участък, да преброяват гласовете, да изготвят протокол за резултата от съответния участък и да го предават на районната или общинската избирателна комисия в срок до 24 часа след приключване на гласуването.  

Милен Матеев (ПП) коментира, че преброителните центрове са една прекрасна идея и могат да се използват дори и при машинно гласуване, защото има секции с до 300 избиратели, в които се гласува с хартия. Той посочи, че с преброителните центрове могат да се избегнат негативите от гласуването с хартия, а именно сгрешените протоколи и броене от уморени членове на секционни комисии. По думите му, тази идея не е приета от "хартиената коалиция", тъй като тя не иска да се преброяват честно и ясно гласовете, а да бъдат манипулирани тези резултати.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира, че голяма част от казаното от Матеев е спекулация, първо защото преди няколко параграфа са въвели допълнителни възможности за видеонаблюдение и видеозаснемане при преброяването на бюлетините в секционната избирателна комисия.

Т.е. вие предлагате това, което преди малко гласувахме единодушно да има видеонаблюдение и видеозаснемане на процеса, да го зачеркнем и да преминем към съвсем друга възможност за преброяване на бюлетините в преброителни центрове, посочи тя.

Относно заключението "хартиена коалиция" - никой не връща хартията, защото тя никога не си е тръгвала, коментира Атанасова и отбеляза, че милиони бюлетини се отпечатват, за да се гарантира, че ако машина спре, ще се премине към гласуване на хартия.

Членовете на СИК не искат броенето на хартия. Тази позиция изрази Васил Пандов от "Продължаваме промяната" (ПП) по време на дебатите по Изборния кодекс (ИК). Мартин Димитров от "Демократична България" (ДБ) наблегна на идеята за преброителни центрове. 

"Не съм знаел, че ще ни предлагате кодовете за машините", атакува Иван Иванов от БСП.

Мустафа Карадайъ пък отчете:" Да, има грешки при машинното гласуване. Ние не подкрепяме преброителните центрове, защото предлагаме преброителни машини".

"Поучихте ли се от грешките си?", попита Искрен Митев лидера на ДПС. "Нищо че темата беше за преброителните центрове, дебатът неминуемо отиваше към хартиената бюлетина. Има конкретни факти за грешки в машинното гласуване", подчерта отново Мустафа Карадайъ.

Говорим за грешки на софтуера, по думите му. Рамадан Аталай поиска в пленарна зала да се проведе експеримент с машините, които ДПС предлага.

На Искрен Митев пожела да е по-кротичък, но сподели, че му се радва. Разговорът между Аталай и Митев продължи в пленарна зала очи в очи. Очаквано идеята за преброителните центрове не мина. 

Според Милен Матеев от ПП философският камък на хартиената коалиция превръщала хартията в злато. С това злато обаче щели да се пълнят черни каси, според него. За него с предложенията в Изборния кодекс се премахват машините от изборния процес и на практика те се превръщат в принтери.

За ПП няма стабилност на изборните правила. За Георги Свиленски ПП не са си взели поуката. "Олеквате пред вашите избиратели", предупреди той. "Престанете да се занимавате с БСП", продължи социалистът.

Искрен Митев от ПП му ръкопляска в зала. Свиленски пък го призова да ръкопляска и от трибуната.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук