Бившият председател на Европейската народна партия (ЕНП) и настоящ евродепутат Манфред Вебер в хода на обсъжданията на темата „Изкривяването на европейската история и паметта за Втората световна война“ в Европейския парламент обвини руското ръководство в опит да пренапише историята и обяви, че Втората световна война е започнала заради пакта Молотов-Рибентроп. 

„Ние, в ЕНП, не можем да приемем опитите на Путин да пренапише историята. Макар че Съветският съюз понесе огромни загуби в хода на войната, а неговите войници проявиха героизъм, не трябва да отричаме, че пактът Молотов-Рибентроп доведе до началото на Втората световна война“, заяви той, цитиран от световните агенции.

В рамките на същата дискусия, депутатът от ЕНП и бивш министър на външните работи на Латвия Сандра Калниете обяви Сталин за „съюзник на Хитлер“. По нейните думи, СССР е позволил на Германия да атакува Западна Европа и е оставил Великобритания сама срещу Вермахта, съобщава "Фокус"

Доста изненадващо бе изказването на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова, която бе категорична, че е недопустимо СССР да бъде приравняван с Нацистка Германия.

„Не бива да забравяме какво са извършили съветските войници по време на ВСВ, когато Германия е била враг на СССР. Съветските войници са понесли огромни жертви“, отбеляза тя.

В края на декември руският посланик в Полша Сергей Андреев беше поканен в полското външно министерство, за да даде обяснения, след като Путин говори за полската политика през 30-те години на миналия век. Президентът нарече „сволоч и антисемитска свиня“ тогавашния посланик на Полша в Германия Йозеф Липски, който подкрепи Адолф Хитлер и идеята му да изпрати полските евреи в Африка, „където да измрат и да бъдат унищожени“.

По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, коментира изявлението на полското външно министерство, което обвини Русия в изкривяване на историята на Втората световна война, като заяви, че Варшава от много години подкопава „както работата на експертите, така и двустранните отношения“.

След това посланикът на САЩ в Полша Джорджет Мосбахер обяви Йосиф Сталин за също толкова виновен за избухването на Втората световна война, колкото и Адолф Хитлер. В отговор председателят на Държавната дума Вячеслав Володин препоръча на САЩ да проверяват познанията по история на своите дипломати.