Социалното министерство и НОИ удариха пенсионерите – най-уязвимите в условията на криза, като не изчислиха правилно пенсиите. Това каза лидерът на гражданската платформа „Изправи се БГ“ Мая Манолова в „Още от деня“ по БНТ.

Ощетяването им се състои в това, че увеличението на пенсиите за 2017-2018-2019 г. не е отразено в окончателния преизчислен размер. Така хората са ощетени с 6-10% ръст на пенсиите, обясни Манолова.

„Текстът, който ние приехме в парламента е пределно ясен. Там се казва, че преизчислението 1,2 на 1,35 за година прослужен стаж, се прави като се вземе първоначалният размер и всички увеличения, актуализации, независимо дали по т.нар. „швейцарско правило“ или по друг начин. Защо решиха да ограбят точно пенсионерите“, пита тя.

Атанас Пеканов проговори за политическата бомба, свързана с него!

По повод новия бюджет, в който се предвижда 850 млн. добавка към пенсиите за първите 6 месеца на годината и от юли пенсиите да се увеличат с очакваните 6,1% средно, Манолова коментира:

„Това е компенсиране, но не в пенсията, а като социална помощ, т.е. приключва края на месец юни и повече пенсионерите няма да получават тази добавка“.

Манолова изясни, че обжалва пред НОИ преизчисляването на пенсиите, защото това е административният ред. След това ще отиде в съда, за да се докаже, че социалното министерство и НОИ са приложили неправилно закона, ощетявайки над 1 милион и 200 хиляди души.

Политическа бомба, свързана с Атанас Пеканов

На въпроса дали ще прави нов политически проект, Манолова каза, че има нужда от социален проект, който да подкрепя хората в условията на криза.

„Ако продължава да има разминаване на дневния ред на хората, на техните социални несгоди и това, което се занимава парламента и правителството, най-вероятно ще има такъв“, допълни тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!