Мариана Тодорова разкри защо темата за Изборния кодекс не спира да подпалва Парламента!

Той става залог на конюнктурни политически интереси, заяви категорично тя

Темата за Изборния кодекс за трети път взривява управляващото мнозинство и това говори, че текстовете не са прецизни и добре изработени. Това каза заместник-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова по време на дебата по промените в ИК, предаде „Фокус“.

 „Вместо идеите как да се управлява, какви политики да има да се водят на управленската програма, това се пренесе в Изборния кодекс. Това е жалко, защото Изборния кодекс става залог на конюнктурни политически интереси“, заяви Тодорова. Тя посочи, че ПГ на АБВ счита, че този дебат е ненавременен, а закъснял.

„Дебатът се ползва за предизборни послания и обслужва много добре няколко кандидат-президенти и няколко партии и това напомпва техния рейтинг“, каза Тодорова посочи, че това изкривява дебата и другите кандидати са неравнопоставени в президентската надпревара. Според нея, ако има нещо удачно, което да се обсъжда, това е броят на секциите. По думите ѝ обсъжданият брой не е устойчив. „Още повече, че този въпрос е технически.

Има повече заявления, ЦИК изрази готовност, ако ние решим друго, да променим критериите“, заяви тя и посочи, че в този контекст предложението на АБВ е най-балансирано. Тодорова уточни, че от АБВ предлагат секциите в чужбина да се увеличат от 35 на 55. „Считаме, че с времето това ограничение трябва да отпадне“, каза тя и обясни, че това трябва да се случи, след като се реши проблема в Турция. Мариана Тодорова подчерта, че не може нашите съграждани да имат различни права, според местоположението им. 

По отношение на квадратчето „Не подкрепям никого“, за АБВ е по-добре да остане настоящото положение – гласовете да се отчитат за действителни, но не да се броят, посочи Тодорова. Тя попита, ако тази постановка изкривява вотът в парламентарните избори, защо се разчита, че няма да се изкривява вота в изборите за президент и за кмет. „С тази постановка, която днес ни се предлага, ние бламираме възможността да се избере легитимен президент“, подчерта Мариана Тодорова и призова мандатоносителя да поеме отговорност.