Това, което успяхме да направим в цифровизацията, сега има шанса да получи ново измерение, можем да надградим. Това заяви Мария Габриел, за която по-рано днес стана ясно, че е номинирана за еврокомисар по иновациите и младежта.

"Давам конкретен пример – направихме дигиталните иновационни хъбове. Целта е те да бъдат във всеки регион в Европа.

Моята цел е дигиталният иновационен хъб да бъде място, където всеки може ще може да получи достъп до цифрови умения и знания", каза още тя. 

"Новият ми ресор в ЕК "Иновации и младеж" е признание за България", заяви тя пред журналисти пред сградата на Европейската комисия (ЕК)  в Брюксел.

Габриел поздрави председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за смелостта най-после да бъдат обединени под една шапка основни елементи на така наречения "златен триъгълник": наука, бизнес и образование.

"Много голяма и смела амбиция е в високо в дневния ред на ЕС да стоят иновациите и младите хора. Това е признание за България.

За мен беше важно в новия ресор да бъдат голяма част от нещата, които сме успели да свършим по време на изминалия мандат в Сектор "Цифровизация".

Напомням, че суперкомпютрите, дигиталните иновационни хъбове, всичко свързано с киберсигурността се финансира от програмата "Хоризонт 2020". Нейният наследник ще бъде и тя ще бъде под мое ръководство", добави още тя.

Габриел обясни още, че ще отговаря изцяло за финансирането и новия начин, по който ще функционира програмата "Европа".

"Бюджетът е 100 милиарда евро. Това е третото перо в европейския бюджет след "Земеделие" и "Кохезионна политика".

И ще отговарям изцяло за новия план за действие за цифрова грамотност", добави още българският еврокомисар.

БЛИЦ припомня, че номинацията на Мария Габриел обяви новоизбраният председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Ресорът на българката в предишния мандат на Комисията се казваше "Образование, култура, младеж и спорт".

"Досега Мария Габриел работи с всеотдайност в ресора на цифровите технологии, а отсега нататък ще създава перспективи за новите поколения", заяви фон дер Лайен.

БЛИЦ припомня, че президентът Румен Радев също коментира новия пост на Мария Габриел

Рокадите в Брюксел бяха и тема на коментар от страна на БСП.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Видео: Нова телевизия