Умишлено не коментирах предложенията за ротация – както от премиера Денков, така и от страна на партиите. Дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел, чух екзотиката да добавим ново министерство, или да си разменим местата.

Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел на извънреден брифинг в Министерски съвет. Ето какво добави тя:

"Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ, на която ги запознах как аз разбирам управлението на държавата и какво смятам да правя и да не правя. Няма да подпиша т.нар. меморандум и ще обясня защо – Първо всичко има граници. Моите са, че не приемам държавата да се управлява при неспазване на фундаментални демократични принципи", заяви Габриел.

"Този документ е изработен с крайна цел. Иска се държавата да е разделена между две коалиции, а независимите регулатори да бъдат поделени в нарушение на законодателството на държавата, за сметка на лични цели и партийни интереси", добави тя.

"Текстовете му сочат, че този документ предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с Конституцията, демокрацията и службите за сигурност", каза външният министър

Според нея това е ултиматум, който тя не би искала да спазва. 

„Реформите се правят чрез изменение на законодателството, без да се намесват правомощията на останалите власти. Ще си позволя да коментирам някои от предложенията по-подробно:

"Съдебната реформа е приоритет, но от така предложеният документ и за най-големият лаик е ясно, че всички тези поставени цели не могат да се постигнат за 9 месеца, а за цял управленски мандат. Ако беше толкова лесно, защо не беше направено досега? Или това ще се иска от мен, за да не може да бъде изпълнено“, запита тя. 

"Какво налага промените в службите и защо е записан този срок, съвпадащ с предизборната кампания за избор на членове на ЕС“, запита тя. 

Според нея липсата на аргументи е доказателство, че това може да бъде тълкувано като опит за заемане на постове, с които да се овладеят службите. 

"За КЗК – предлага се законът да се променя всеки път, в зависимост от това колко партии управляват в даден момент. Това гази демократичните ценности на обществото ни. Това показва политическото му овладяване“, категорична е тя.

"Външната политика ще се води на два гласа според този меморандум. За мен тя трябва да е според националните интереси и да говори в един глас", заяви Габриел.

"Меморандумът е изготвен до декември 2024 година, но за период от 4 година. На всеки 9 месеца ли ще го подписваме или само за деветте месеца, в които премиерът ще е от ГЕРБ? Огромна част от европейската програма липсва в него. Тя по-малко важна ли ще бъде за управлението на страната за този период", запита външният министър.

"Ако целта наистина бе документ, около когото мнозинството да се обедини, то защо не подписахме през юни такъв, както от ГЕРБ предложихме“, запита тя.

По думите й управленската програма и в момента е изготвена от двете коалиции и различните ресорни депутати. "Документ, разработен само от едната страна и изпратен на другата по приложение на чат, не цели търсене на съгласие. Това е проява на всичко друго, но не и на желание за продължаване на съвместното управление", категорична е Габриел.

"Информирам всички, че аз няма да сложа подписа си под така наречения меморандум, предложен от ПП-ДБ", завърши Габриел и напусна трибуната.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук