Масовата ваксинация е единственото решение в туризма. Това каза пред БНТ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

"Предложих на Националния ваксинационен щаб всички, които работят в сектор туризъм и са на първа линия, да бъдат ваксинирани преди основния летен сезон", добави тя. 

„Това, което аз мога да кажа за 2021 година, е думата рестарт. Аз считам, че с масовата ваксинация на населението в глобален аспект рестартът в туризма ще се случи, дано това да бъде по-скоро. Здравните власти предполагат една отново пандемична вълна, предвид факта, че се покачват бройките. Ваксинацията ще овладее този етап“, каза още вицепремиерът.

„Към настоящия момент мога да кажа, че хотелиерският и ресторантьорският бранш умело се възползва от мярката 60 на 40, която за нашия сектор е 80 на 20“, посочи Марияна Николова.

Вицепремиерът отбеляза, че летният сезон ще стартира най-рано на 24 май.

Относно организацията на изборите, тя коментира: „Тези избори са специфични и сложни поради факта, че в момента сме в епидемична обстановка при условията на пандемия COVID-19 и за първи път ще се провежда такъв избор. По отношение на организацията и техническата подготовка – тя вече е започнала. Разбира се, има детайли, които трябва да бъдат изяснени.

Имаше отворени въпроси, които трябва да бъдат решени. Там се изисква административни процедури, юридически правила и техническа организация и достатъчно срещи, които трябва да бъдат проведени с компетентните и отговорни институции“.

Министърът на туризма посочи, че вече има издаден и утвърден здравен проток за провеждането на изборите. “ Здравният протокол задължително трябва да бъде съгласуван с главния държавен здравен инспектор. Ние вече с доц. Кунчев правим срещи и разяснения по отношение на този протокол“, каза тя.

Марияна Николова посочи, че машините за гласуване ще бъдат охранявани от Министерството на вътрешните работи.

„Вчера постигнахме договорености с Централната избирателна комисия и вече компетентното ведомство в лицето на Министерството на вътрешните работи осигурява охраната на склада, където се съхраняват в момента машините. МВР осигурява охраната. Още от вчера коли на жандармерията охраняват машините“, допълни Николова.

Вицепремиерът подчерта, че най-важно за изборите е да бъде осигурен безпристрастен, законосъобразен и честен вот: „Не трябва да има грам съмнение в избирателя, че има някаква манипулация. За това нещо аз ще бъда безкомпромисна“.

Марияна Николова бе категорична, че ще бъде безкомпромисна по отношение на осигуряването на честен вот.

„Вотът се провежда съобразно изборното законодателство. Аз имам ангажименти по отношение на организационно-техническите мероприятия и да можем да обезпечим законността на този избор и да няма съмнение по този въпрос.

Това, което трябва да свърша като организация, съм го поела вече. Работя много добре с колеги. В постоянен диалог съм с Министерството на вътрешните работи, с министър Христо Терзийски  с главния секретар Ивайло Иванов. Знаете, че Министерството на вътрешните работи е ключово по отношение на изборите. В диалог съм с компетентните институции.

Вчера имахме среща с областните управители за координацията, защото тя е много важна. Районните избирателни комисии, секционните избирателни комисии трябва да имат строга организация.

С Централната избирателна комисия направихме първа среща, в която бяха уточнени тези въпроси, които са отворени. Два от тях, които са ключови, са решени“, отбеляза тя.