Ще трябва да свалим за малко предпазните маски в деня на изборите, за да може членовете на изборната комисия да ни разпознаят по лична карта, пише "Труд".

Гласоподавател ще сваля предпазната маска в избирателните секции само за кратко, “при удостоверяване на самоличността”, а тъмната стаичка за гласуване трябва да бъде поставена така, че “входът ѝ да е обърнат към стена, за да се избегне докосване от избирателите на пердето на входа ѝ”.

Това са само част от инструкциите с противоепидемични мерки на Министерството на здравеопазването.

Работният вариант на указанията на здравните власти за провеждането на парламентарните избори на 4 април е от 16 страници с 10 раздела и все още не е официализиран, а документът се обсъжда от членовете на ЦИК.

Окончателният му вариант трябва да бъде предоставен на Районните избирателни комисии (РИК) този четвъртък - на 18 февруари.

Самите места за гласуване пък трябва да са разчертани предварително, за да може да се осигури дистанция между членовете, застъпниците, наблюдателите и избирателите.

Заради епидемията от коронавирус, пред сградите, където в които има избирателни секции, както и в коридорите, местата за изчакване на ред до урната трябва да са маркирани за минимална дистанция от 1,5 метра.

Така ще трябва да бъдат разчертани дворовете, тротоарите, коридорите и стаите за гласуване.

На пода пред масата, на която са разположени членовете на съответната избирателна комисия, също трябва да има положена разделителна линия, “която да указва на избирателите спазването на дистанция между тях и членовете на избирателната комисия”.

Препоръката е достъпът на избиратели да бъде организиран така, че да не се допуска повече от 1 човек на 3 кв. м. - гласоподаватели и членове на избирателната комисия.

А избирателите да си носят свой химикал по възможност. Химикалките в секциите пък също ще се дезинфекцират.

На всеки 5 до 10 минути на кръгъл час помещението с избирателна урна трябва да се проветрява и това е при условие, че няма възможност прозорците да се държат постоянно отворени.

Ако пък сградата не позволява отваряне на прозорците, то вентилационните системи трябва да не позволяват смесването на въздушни потоци от едно посещение с друго.

До всяка машина за гласуване трябва да има поставен дезинфектант за ръце, а избирателите ще трябва да почистват с него ръцете си, преди да упражнят правото си на глас.

По отношение на вирусоцидното действие на препаратите, те задължително е необходимо да са разрешени за употреба от здравно министерство. Препоръките на властите са те да са с бърз ефект на почистване - до 15 минути.

За членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) трябва да има осигурени и достатъчно количества сапун, както и хартиени кърпи в санитарните възли.

Препоръчва се хората в СИК да не разменят местата си, да не се хранят в помещенията за гласуване или ако пият кафе или закусват, да са на повече от 1,5 метра от останалите в помещението.