Правителството ще съдейства на българите, които заради световната финансова криза губят работата си в чужбина, информира социалният министър Емилия Масларова. След няколко дни ще има среща между работодатели и бивши емигранти, обясни тя по бТВ тази сутрин.
Социалният министър смята, че световната криза ще се отрази и на България, но правителството прави всичко възможно, за да намали последиците за хората. Все още има отрасли, където не достига работна ръка, каза тя и уточни, че такива са земеделието и социалната сфера. Според нея заплатите няма да намалеят заради кризата.
Масларова увери, че на този етап пенсионната система е стабилна, а в Сребърния фонд има вече над един милиард лева.
Според нея основен проблем продължава да бъде укриването на доходи. Тя цитира данни от социологическо проучване на агенция “Медиана”, според което 48 процента от заетите се осигуряват на малки суми, а получат допълнително пари на ръка. Истината е, че хората взимат заплати с 25 процента повече от тези, които декларират, коментира социалният министър.
Протестиращите хора с увреждания твърдят неща  които не отговарят на истината, като това, че живеят с по осем лева на месец, смята Масларова. Тя уточни, че те получават няколко интеграционни добавки, които възлизат на над 40 лв., а от следващата година сумата ще бъде над 50 лв. В социалното министерство за последните два месеца е имало няколко срещи с хората с увреждания и те знаят всичко, което планираме за увеличение на средствата за тях, отбеляза още тя. Освен това те получават пари и от програми на неправителствения сектор и нека да бъдем коректни и към онези 53 процента от хората, които плащат данъци и от техните пари се отпускат добавките, пенсиите, детските надбавки, призова Масларова. /БЛИЦ