"Това което направи българското правителство най-светкавичната далавера в последните години, ще коства на бюджета над 1 милиард лева. Можем да предположим, че комисионните са минимум 10 милиона евро месечно. Става въпрос за тези, които са организирали сделката", това заяви Мая Манолова в "Лице в лице" по bTV. 

"Днес гръцкия премиер заяви, че те продължават да купуват руския газ, без да нарушават европейските правила. По този начин ще се действа и в Германия, Австрия и други. И какъв е резултатът? Ще купуваме руска газ от гръцката държавна компания. Гърците купуват от Русия и го продават на нас", посочи лидерът на "Изправи се България".

По нейните думи, става въпрос единствено за смяна на посредници и осигуряване на комисионни. 

"В същата тази фирма, от която ще купуваме газ, 7 години е работил новият шеф на Булгаргаз Людмил Йоцов. Очевидно, назначен от Промяната, за да "извърши промяна", т.е. - да включи посредници. Само за няколко часа е подписан този договор, без търг, без да се ползват газовите борси. 

Не става въпрос за плащане на рубли. Става въпрос за плащане на долари към сметка, която е към Газпромбанк, която те ще си обърнат в рубли. Но целта е била да се сменят посредниците. Това ще убие българските фирми. Няма никакво друго обяснение, допълни тя.

Румен Петков: Новите шефове на "Булгаргаз" продават евтиния газ на румънците и източват хранилището в Чирен

"От същата тази фирма, от която идва назначеният нов шеф на Булгаргаз, дойдоха и тези сделки, които бяха направени за няколко секунди. То се потвърди и в парламента, имаше изслушване. Затова сега в Чирен е запълнено на 17 процента", каза Манолова, по повод скоростната продажба на 37 хил. МВтч  природен газ през февруари. Участваха и в продажбата, а сега и в покупката.

Оръжието за Украйна

"Абсолютно всички знаем, включително депутатите и министрите, че продаваме оръжие на Украйна. Украинското правителство благодари на България за оръжието. Полската фирма, купува оръжие за Украйна и това е публична информация. Всеки четвърти снаряд е български, украинците го казаха", заяви Манолова.

"Аз съм против износа на оръжие за Украйна. Нека да кажат истината, а не да лицемерничат и да лъжат българския народ", обясни още тя.