Президентът Румен Радев прие министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев в Гербовата зала в президентството. Проведе се среща на държавния глава и госта на четири очи.
 
След това започнаха пленарни разговори между двете официални делегации, съобщава "Фокус".
 
„Добре дошли в България. Радвам се да ви приветствам по-малко от година след като с президента Владимир Путин възстановихме диалога на най-високо ниво“, каза Радев в началото на пленарните разговори.
 
„Въпреки различията по двустранни и международни въпроси между народите на България и Русия съществуват дълбоки исторически, духовни и културни връзки, устояли на изпитанието на времето и неподвластни на политическата конюнктура“, изтъкна Румен Радев.
 
„Вчера с признателност отбелязахме 141 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България. През юли ще отбележим 140 години от установяването на дипломатически отношения“, коментира държавният глава. Румен Радев каза още, че на 24 май заедно почитаме създадената от българските първоучители азбука, на която пишем, четем и взаимно се обогатяваме.

„Считам, че съществува политическа воля и необходимите условия за развитие на равнопоставено и взаимноизгодно сътрудничество с Русия“, заяви още президентът.
 
„Има сфери като туризма, където отношенията са устойчиви и перспективни. Русия е стратегически партньор в енергетиката, където има голям потенциал за задълбочаване на нашите отношения. Разбира се, при спазване на важни принципи“, заяви още държавният глава. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!