Германският канцлер Ангела Меркел е заявил по време на телефонен разговор с британския премиер Борис Джонсън във вторник сутринта, че Брекзит сделка е "твърде невероятна", освен ако Великобритания не остави Северна Ирландия в европейския митнически съюз.

Това съобщи  Би Би Си, позовавайки се на източник от Даунинг Стрийт.

Източникът допълва, че ако призивът на Меркел представлява "нова установена позиция на ЕС, тогава това означава, че сделката по същество е невъзможна не само сега, но и завинаги".

"Меркел каза на Джонсън, че ако Германия иска да напусне ЕС, тя би могла да го направи без проблем, но Обединеното кралство не може да напусне, без да остави Северна Ирландия в рамките на европейския митнически съюз, при това завинаги", отбелязва същият източник.

Той добавя, че немският канцлер е посочил пред британския премиер, че смята, че ЕС има право на вето върху решението на Великобритания да напусне митническия съюз.

От своя страна Борси Джонсън е посочил, че предлаганата от Великобритания сделка е разумна, но смята, че ЕС няма желание да се ангажира с нея.

"Разговорите в Брюксел са близо до срив, въпреки факта, че Обединеното кралство отиде доста напред в предложенията си", посочи източникът на Би Би Си.