Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) игнорирало доказателства за подмяна на свежото ядрено гориво, доставяно от руската ТВЕЛ за АЕЦ "Козлодуй" и забранило на западна медия да публикува изпратените данни от ядрения физик Георги Котев, служител на ядрения оператор в неплатен отпуск, който замина зад граница, за да оповести преди месец корупционна по думите му схема за зареждане с рециклирано гориво на V и VІ блок на централата. Това твърди самият Котев, който публикува в интернет ново изявление, в което посочва, преди седмица е изпратил в МИЕ доказателствата си за аферата, както и на известна западна медия за публикуване, но ведомството е забранило публикацията под предлог, че това е търговска тайна.
Според източници на Котев, от МИЕ дори започнали щателно "изучаване" на търговския договор между АЕЦ и ТВЕЛ, с цел да открият клауза според която, би било възможно документацията, обосноваваща безопасното използване на новото гориво да е за един тип, а това да не пречи реалното да е от друг тип.

Ядреният физик посочва, че директорите на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов и на Агенцията за ядрено регулиране трябва да представят разрешение за въвеждането в експлоатация на новия тип ядрено гориво, с което централата се зарежда четвърта година . "Това е гаранционният лист, че с Вас не си правят експерименти и не Ви ограбват", казва Котев.

Той припомня предишните си твърдения, че втора година АЕЦ "Козлодуй" има проблем с драстично разминаване между пресметнатите и реалните продължителности на горивните кампании на двата блока. "Непредвидените и наднормени удължавания на горивните кампании от своя страна водят до “прегаряния” на горивни касети от стария тип ТВСМ. Логично се налага въпроса, дали това са единствените и последни отклонения и ако не са, кога и как ще разберем за останалите?", посочва ядреният физик в материала от документални препратки, доказващ твърденията му, публикуван в блога му. /Медиапул.бг