"Борбата е за пустите пари - кой да води бащина дружина". Това заяви финансистът и депутат от "Има такъв народ" Мика Зайкова в кулоарите на парламента.

Мика Зайкова прогнозира, че още на пленарното заседание в сряда - първото редовно за седмицата, парламентът ще създаде Комисията по бюджет и финанси, която да се захване с предлаганите промени.

"Трябва да сложим още малко пари и за пенсиите, защото това, което предлага правителството, намалява с 10 лева Бойковите пари за най-ниските пенсии, което е абсурд. Евростат се съгласи, че минималната пенсия трябва да бъде около прага на бедност, тоест равна или малко по-висока. Ние сме бедна страна, но ще се постараем. Пенсиите трябва да се актуализират", призова депутатът.

Асен Василев обяви най-лошата новина за добавките от 50 лева към пенсиите

Мика Зайкова подчерта още, че трябва да се помисли за вдигането на пенсията за старост, както и увеличение с 10-20% на средствата в помощ на хората в неравностойно положение.

"Мотивите за актуализация на бюджета са верни, но вече дори малко остарели, защото нещата се променят. Ние имаме най-скъпия ток в ЕС. Това означава инфлация и то сериозна.

Всички цени ще се вдигнат, защото в основата е електроенергията, а сме най-бедните", коментира още Мика Зайкова и прогнозира, че актуализацията в държавния бюджет може да бъде приета до края на август.

Мика Зайкова призова още да няма избори "2 в 1" наесен. Според нея, фирмата доставчик на машините може да заяви, че "няма как да настрои софтуера" за двоен вот, което отново да отвори възможността за манипулации с хартиените бюлетини.