Абсурдно е точно в дните, когато ЕК ни гледа под лупа, когато преди няколко седмици ни зашлевиха шамар с доклада, в който пише, че не се съобразяваме с правилата на ЕС, да се вземе решение, с което по най-флагрантен начин да погазим правилата и да рискуваме наказание от ЕС за субсидирането на фермерите. Това заяви пред ReTV зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев по повод вчерашното решение на правителството да отпусне 60 млн. лв. за справяне с проблемите на животновъдите в България.
Според Милен Велчев това наказание няма да е само допълнителните 60 млн. лв., които ще платим като глоба на ЕС заедно с лихвите, а вероятно ще включи и окончателно спиране на парите по САПАРД.
В Европейската комисия научиха български език, защото е явно, че не може да си говорят с нас на английски и пак не можем да се разберем, коментира още той.
По принцип позицията на НДСВ винаги е била против всякакъв вид субсидии с тази уговорка, че в селското стопанство когато сме в един пазар със старите членки на ЕС и техните ферми получават значителни субсидии, не можем да очакваме от нашите фермери да се конкурират равнопоставено, ако и те не получават субсидии. Затова ние сме тези субсидии се дават, но строго съблюдавайки действащите в ЕС правила, допълни Милен Велчев.
По повод информацията от Министерския съвет, че ЕК е разрешила да се финансират тези проекти по САПАРД, в които не са открити нарушения, Милен Велчев заяви, че не се е чула цялата истина. Аз видях писмото от Европейската комисия. В него пише, че се разрешава финансирането от национални източници на замразените от ЕС пари, но само при условие, че сме се убедили, че няма измами, че тези пари ще се използват законосъобразно и целесъобразно, каза Велчев. Той подчерта, че за да бъдем убедени, трябва да минат необходимите одитни процедури, препоръчани от самия ЕС. Обезпокоен съм, че ако тръгнем да изплащаме тези пари по САПАРД, без да сме убедени, това може да е допълнително камъче към пътя на възвръщане на доверието на ЕС в нас, коментира още той.
Трябва да бъдат финансирани онези земеделски стопани, които са получили проекти по САПАРД. Защото не е нито честно, нито законосъобразно държавата да допусне те да фалират, защото 5 или 10% от тях са се опитали да измамят системата. /БЛИЦ