Парламентарната комисия за контрол на ДАНС да се запознава с разработки с решение на половината от членовете й. Това ще предложи председателят на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов на политическото ръководство на НДСВ. Изненадващото му предложение дойде след среща на депутати от комисията, която той оглавява с министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Основният аргумент на опозицията да откаже да излъчи свои представители за спецкомисията, което на практика блокира работата й, е именно решението на управляващите достъпа до конкретни разработки да става само след единодушие в комисията.
Надка Балева от Коалиция за България, която е председател на комисията за ДАНС, заяви, че разговорите с опозицията продължават и на този етап няма коментар относно съдбата на контролиращия орган. Гергана Грънчарова коментира, че е оптимист и обсъждането на въпроса ще продължи. Според Йордан Бакалов от ОДС, на срещата опозицията е потвърдила становището и аргументите си. Според Грънчарова обаче стабилността на ДАНС, включително и чрез парламентарен контрол, е спешен въпрос заради предстоящия доклад на Европейската комисия. Управляващите се опасяват, че в доклада на Комисията ще бъде отбелязано това с черна точка, но проблема е на мнозинството и топката е в тяхното поле, заяви Бакалов. Опозицията настоява Грънчарова да обясни на отговорните фактори в ЕК защо те отказват да излъчат свои представители в комисията. Според Елиана Масева от ДСБ, така както е създадена комисията няма да упражнява ефективен контрол върху службите.
Камелия Цветанова, БЛИЦ