Министърът на енергетиката с горещи разкрития за "Булгартрансгаз"

Заключението на АДФИ е публично достъпно - няма извършено нарушение и няма индикатори за измама, посочи Владимир Малинов

"Проверката е продължила над 10 часа заради големия обем информация, която е трябвало да бъде проверена."

Това обяви министърът на енергетиката Владимир Малинов, по повод проверката на европрокурата в "Булгартрансгаз". По думите му не е открито нищо нередно.

"Адмирирам проверката, тъй като тази тема трябва да бъде затворена. В началото на тази година там е имало проверка на финансовата инспекция. Заключението на АДФИ е публично достъпно - няма извършено нарушение и няма индикатори за измама", посочи Малинов.

"Проектът за разширение на газовото хранилище Чирен - това е причината за проверката. Той е разделен на три отделни обществени поръчки. Основната проверка ГД Национална полиция и европрокуратурата е фокусирана върху сондирането", каза още той.

"Сигналът е на Българско-енергиен минен форум. Не си позволявам да влизам в детайли за договора, докато тече проверката. По него обаче е преведено само авансово плащане, което е обезпечено. Други плащания не са извършени. Европейски средства не са изразходвани върху тези сондажи", категоричен е министърът на енергетиката. 

Според него българската енергетика е станала тема, от която всички разбират "като футбола и други теми".

Малинов заяви, че категорично страната ни ще се опита да предоговори договорът с турската компания Боташ, чието изпълнение сега е сериозна финансова тежест за Булгаргаз. Малинов отбеляза, че електронната система на "Булгартрансгаз" не дава преимущество на една или друга компания. В момента в нея капацитет резервират 6-7 компании. Малинов отбеляза, че "Булгаргаз" е в тежко финансово състояние със загуби около 200 милиона лева.

"Не е тайна за никого, че българската енергетика е била безспорно зависима от един източник, а това е Русия".

Заяви, че българската енергетика трябва да бъде независима и диверсифицирана.