Митов закопа ПП-ДБ с това разкритие за декларацията им и каза защо е притеснен от Радев

"Пробвахме експертно правителство, стана ясно, че така няма да я бъде“, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ

Вече сме заявили категорично, че с втория и третия мандат няма да подкрепим правителство. Ако някой успее да събере мнозинство, това е добре, но ние сме заявили нашата позиция. Това заяви пред Нова телевизия заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

„Не знам какво е техническо правителство. По-скоро е синоним на експертно. Пробвахме експертно правителство, стана ясно, че така няма да я бъде“, подчерта той.

Митов коментира предложената от „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ (ПП-ДБ) декларация.

„ПП-ДБ се опитаха да обърнат процедурата с краката нагоре. Ние дължим разговор. По отношение на декларацията ПП-ДБ ще се опитват да се измъкнат от капана, който сами си поставиха. Ще са опозиция на какво?“, попита той.

„Те сега в момента хем се опитват да обяснят как няма да влизат в сговор с когото и да било, хем се опитват нещо да предложат“, смята Митов.

„Ние не влизаме в играта, ние дължим разговор на останалите партии в парламента. Това е есенцията на парламентаризма. ПП-ДБ не се съгласиха на такъв разговор, когато ние ги поканихме“, припомни той.

„Тези 7 точки са нещо, което сме правили заедно с тях в предишния парламент. Тези текстове са писани съвместно“, изтъкна Митов.

По думите му, 3 месеца няма да стигнат за приемане на заложеното в декларацията.

„Съставянето на правителството в момента трябва да бъде усилие на мандатоносителя“, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ.

Според него ходът на ПП-ДБ е предизборна игра. „Те се опитват да излязат от капана, който сами си поставиха, и да предложат някакво предизборно говорене“.

„Най-дразнещото в цялата ситуация е това самозвано самочувствие е, че видите ли – само ние сме антикорупционери, всички други са свързани с корупция. Всички други партии отказаха тази инициатива. Това на ПП-ДБ трябва да им покаже как ги приемат“, обясни Митов.

„Другият дразнещ момент е самообявяването на тези хора за единствената европейска партия“, добави той.

„Ние отиваме сериозно на разговор, за да си кажем на ПП-ДБ какво мислим за декларацията, как се прави“, заяви Митов.

„Отношения Борисов-Пеевски не са по-различни от отношенията Кирил Петков-Пеевски. Това са лидери на партии, които са длъжни да разговарят, когато се налага“, обясни той.

„Нямам никаква представа какво ще се случи в ДПС, кои ще са легитимните му представители в следващия парламент. Всичко, което са излъчили българските граждани в парламента, е приемливо“, коментира той.

Попитан дали се притеснява, че президентът може да реши да направи крачка към Министерски съвет и да го оглави, той отговори: "Притеснявам се".

"Радев е президент. Аз не смятам, че е логично или нормално той да излиза от президентството и да оглавява проект и т.н. Големият проблем е, че ако продължаваме така, в един раздробен парламент хората, които са против членството ни в НАТО и ЕС и се опитват да подкрепят канибалския режим на Путин, могат да вземат връх и могат да направят мнозинство, и може да не зависи от нас", добави той.