Затова правилникът е с рамка на закон. Ние сме си определили как да работим. Знаете, че от 24 часа бе увеличено на 72, за да имаме време да реагираме, за може парламента да работи конструктивно. Това заяви председателят на НС Ива Митева.

Затова съм изумена от това, което е казал вчера Христо Иванов, че тези срокове може да не се спазват. Ако ние не спазваме нашите срокове за какво качествено законодателство говорим. Нека махнем всички срокове, нека да нямаме и регламент и устройствен акт.

Митева коментира и изказване на Манолова по отношение на бюджетите. "Искам да ѝ напомня, че ние взехме решение в парламента да гледаме бюджетите. Там имаше пълен консенсус. Ситуацията е друга. Тоест те не си свършиха работата, нарушават правилника, но отправят упреци", заяви тя.

Мая Манолова направи сравнение с разглеждането на бюджетите. Искам да ѝ напомня, че в парламента взехме решение за разглеждане на бюджетите и имаше пълен консенсус, т.е. Ситуацията въобще не е идентична. Ако те в петък на заседанието на правната комисия бяха предизвикали решение, с което да се задължи председателят да внесе доклада до петък вечерта, този доклад щеше да бъде внесен. 

Въпреки че в правилника има 72-часов срок и за стенограмите. Т.е. те не си свършиха работата, не познават правилника, но отправят упреци. Не приемам такива упреци. Същото можеха да направят и в петък, когато заседвахме до през нощта защо не поискаха свикване на извънредното заседание, както направихме с бюджетите? Те и това проспаха, след това тръгват да говорят да нарушаваме правилника и закона.

Не, няма да го нарушавам, защото, ако свикам извънредно заседание, аз мога да го свикам само с дневния ред, който ми е поискан, т.е. само с Бюрото (Бюрото по защита на свидетели и магистрати да бъде извадено от контрола на главния прокурор и да премине към правосъдното министерство – б. ред), заяви Митева.

"Ако наистина президентът не беше разпуснал на 16-ти НС, аз бях в силна дилема какво да правя. Щеше да се появи една порочна практика всеки ден някоя парламентарна група да иска извънредно заседание и аз нямаше да мога да я спра", заяви Митова.