Бившият вътрешен министър Младен Маринов, сега депутат от ГЕРБ, разби във "Фейсбук" хвалбите на служебния шеф на МВР Бойко Рашков за успехите в борбата с купения вот.

Недоволен от поредния отказ на Рашков да даде ясни отговори в парламента за репресиите срещу десетките хиляди граждани, подкрепящи ГЕРБ, Маринов избухна: „Всички действия на служебното ръководство на МВР са грубо нарушение на политическия неутралитет на институцията и са оказали незаконно влияние върху изборните резултати от 11 юли!“.
 
„Когато няма качество на даваните разпореждания от политическото ръководство на МВР и съответно – на свършената полицейска работа, това се компенсира само и единствено с количествени показатели. Или, когато нямаш качество, наблягаш на количеството. Всъщност, това категорично излага целта: груб и незаконен натиск върху гражданите, подкрепящи ГЕРБ“, пише още Маринов. Той е направил и анализ на данните на МВР за борбата с купуването на гласове.

„Има сериозен ръст (два пъти) на делата и преписките във връзка с нарушения на изборното законодателство в сравнение с тези, образувани преди изборите на 4 април. В същото време броят на обвиняемите лица е двойно по-малък в сравнение с повдигнатите обвинения преди 4 април. Причината е, че делата и преписките, свързани с вота на 11 юли, са правени по поръчка на служебното ръководство на МВР по анонимни сигнали, без конкретни данни и без съответните законови основания.

Водещият индикатор е двойно по-малкият брой на обвинените лица във връзка с вота на 11 юли“, твърди Маринов. Според него „по отношение на изборите на 11 юли почти липсват данни за иззети пари и запорирани финансови средства във връзка с нарушения на изборното законодателство“. За сравнение, иззетите и запорирани финансови средства преди вота на 4 април са били над 800 000 лева. 

„Във връзка с изборите на 11 юли не е установена нито една престъпна група за купуване на гласове, докато преди вота на 4 април бяха разкрити 4 такива групи“, анализира още Младен Маринов. И продължава:

„За първи път през последните повече от 10 години преди началото на предизборната кампания за вота на 11 юли не е създаден общ щаб между представителите на МВР и прокуратурата за противодействие на нарушенията на изборното законодателство. Дадено е устно разпореждане да не се работи с представителите на прокуратурата в цялата страна. Това разпореждане освен незаконно, е довело и до липсата на резултати в борбата с купения вот. Както и до масовото издаване на предупредителни протоколи по Закона за МВР. Обект на тези предупредителни протоколи бяха десетките хиляди хора, свързани с ГЕРБ – кметове, общински съветници, членове и симпатизанти на партията.“

 

По време на парламентарния контрол служебният вътрешен министър за пореден път отказа да даде отговори за репресиите...

Публикувахте от Младен Маринов в Петък, 30 юли 2021 г.