Операцията в Несебър бе проведена под надзора на спецпрокуратурата, КОНПИ и МВР. Част от лицата, които бяха уличени, имат имунитет. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов в ефира на "Здравей, България".

"Има искане до ЦИК този имунитет да бъде свален. В момента лицата се намират в Районното управление в Несебър. Очаква се тяхното транспортиране до София. Тече разследване и не мога да дам конкретика, но става въпрос за престъпления, свързани с изборните права на гражданите", добави той. 

"По време на тази предизборна кампания се натъкнахме на много случаи, които не стоят много сериозно. Колегите работят по всички подадени сигнали", каза Маринов.

"Няма защо да поставяме под съмнение решението на ЕК относно падането на мониторинга. Ние сме повече самокритични отколкото всяка една друга държава в ЕС", заяви силовият министър.

"Аз съм бил на много съвети и срещи и виждам как отивайки на европейска сцена те не се самобичуват, а защитават интересите на своята страна сляпо. Смятате ли, че държавите членки ще направят компромис със сигурността на цяла Европа като просто ей така свалят един мониторинг?", запита той.

"За мен оценката за падането на мониторинга е обективна", каза Маринов.

"Не приемам определението, че България е расистка държава. То се прави на базата на държание на 20-30 лица, които не са извадка на цялото ни общество. Признавам, че има хулиганство по стадионите. В конкретния случай бяхме направили съответната подготовка и резултатите показват, че тя е сработила", каза той.

"Не искам да се разбира, че само МВР е отговорна за случилото се. Ние дори не сме задължени да участваме в охраната на всеки футболен мач", каза силовият министър. 

Маринов коментира и твърдението, че лицата, създали напрежението, са влезли на стадиона като стюарди: "Който е влязъл така, значи е бил ангажиран от конкретна фирма за това събитие", заяви той.

Силовият министър коментира избягалия затворник в Смолян. "18-годишен е, осъждан е за кражби. Той е бил с по-лек режим на излежаване на присъдата. Пак има възможност, когато един човек е осъден, да излежава своята присъда, защото не е рецидивист. Щом той си е позволил да избяга от там, значи, че той не върви в правилната посока. Ще получи сега и нова присъда за бягството, а това ще се отрази на положението му", каза той.