Отлив от желаещи за членове на секционни комисии отчитат в някои райони на страната. Причината - коронавиуса и неизвестните около организацията на вота.

Дългогодишни членове на комисии са в дилема и по другата дискутирана тема - дали да се ваксинират преди вота и дали въобще ще има време за това.

На 4 април ще гласуваме, за да подредим следващия парламент, но ще има ли кой да ни дава бюлетината и после да брои гласовете?

"Някои казват ние няма да участваме в тези избори, ако не сме ваксинирани и противоположното мнение - ние няма да участваме, ако ни задължат да се ваксинираме.

В моя район имаме около 100 секции, значи ние трябва да осигурим поне по трима.

Много хора се притесняват чисто за здравето си - това е проблемът на отлива", коментира Костадин Беларев от БСП в Пловдив пред БНТ.

Ще мислим във вариант СИК въобще да нямат досег с други хора, каза Велин Жеков, председател на Районна избирателна комисия във Варна.

Трудно би било повечето членове на СИК да са вече преболедували COVID-19, смята Иван Кърчев, който от 11 години участва в правенето на избори в Пловдив.

По думите му здравният статус на едно лице представлява лични данни.

"Хора, които са преболедували, но не са били членове на СИК до този момент много трудно ще се хванат да осъществяват тази дейност, тъй като тя си е много специфична", коментира Кольо Николов - заместник-председател на СИК в Бургас.

Възможни ли са струпвания на хора?

По закон в секцията могат да присъстват застъпници.

"Ако в Централната избирателна комисия имаме регистрирани 20 партии и всяка упражни своето право да излъчи представител или застъпник, то тогава в едно помещение ще имаме 40 застъпници или представители на партии", каза Иван Кърчев - член на Районна избирателна комисия в Пловдив.

И като се добавят наблюдателите и членовете на комисията броят на хората в една секция може да достигне около 50 души. Според Кольо Николов проблем ще има и на местата, където се предават материалите, където ще има струпване на голямо количество хора. Сега очакванията са насочени към здравния протокол - той да регламентира събирането на хора.