Разполагането на американски ракети с наземно базиране край руските граници може да доведе до безизходица, сравнима Карибската ракетна криза, предупреди днес руският заместник външен министър Сергей Рябков, цитиран от "Ройтерс".

Русия яростно критикува американските планове за разполагане на ракетни системи в Източна Европа и изтеглянето на Вашингтон от Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег.

Карибската криза избухва през 1962 г., когато Москва отговаря на разполагането на американски ракети в Турция с изпращането на балистични ракети към Куба, което изправя света на ръба на ядрена война.

Вчера Рябков изтъкна, че в руското МВнР смятат, че концепцията за ограничена ядрена война, за която в последно време говори администрацията на САЩ, е опасна практика.

„Смятаме, че разсъждения, че ядрена война може да бъде ограничена, са доста опасна практика, която дестабилизира международната обстановка и кара много страни да увеличават арсеналите си“, каза руският дипломат в интервю.