Правителството възлага на министъра на околната среда и водите Нено Димов да проведе преговори с „Юлен” АД за изменение и допълнение на концесионния договор.

Договорът е с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост - част от територията на Национален парк „Пирин”, община Банско, „Ски зона с център Банско“.

Главният прокурор Сотир Цацаров посочи в интервю в „Шоуто на Слави”, че държавното обвинение вече е дало мнението си по казуса с установените нарушения на концесионния договор и ще вземе случая в свои ръце, ако компетентните институции не реагират.

Според главния прокурор фирмата „Юлен" ползва две трети по-голяма площ от определената в концесионния договор от 2001 година. По думите му някой трябва да понесе отговорност, защото интересът на държавата не е защитен. 

В отговор екоминистърът обяви, че МОСВ ще предложи на правителството да го упълномощи да преговаря с „Юлен”, за да се повиши концесионното възнаграждение и да се добавят в договора други задължения на концесионера.

С решението на МС днес се възлага такъв мандат на министъра на околната среда и водите Нено Димов, като той трябва да се съобрази с предложенията на главния прокурор.

След постигането на взаимно приемливо решение, министърът на околната среда и водите следва да внесе в Министерския съвет проект на решение за даване на съгласие за изменение и допълнение на концесионния договор в съответствие със Закона за концесиите
.