Попълнете търсена ключова дума или фраза

Може ли да гласуваме с изтекли лични документи?

https://blitz.bg/politika/mozhe-li-da-glasuvame-s-iztekli-lichni-dokumenti_news801823.html Blitz.bg

Месец преди вота ще бъде показан и образецът на бюлетината

София, България 23 Февр. 2021, 22:35 472 прочита 0 коментара

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие решение относно гласуването за парламентарния вот на 4 април.

Избирателите, чиито срок на валидност на личните документи за самоличност е изтекъл или изтича в периода след 13 март 2020 г., имат право да гласуват на изборите за народни представители на 4 април 2021 г. по време на извънредна епидемична обстановка, като удостоверяват самоличността си пред секционните избирателни комисии в страната и извън страната с лична карта или паспорт, като не се изисква удостоверение за издаване на лични документи по чл. 263 от Изборния кодекс. 

До 27 февруари е срокът, в който ЦИК регистрира за участие в изборите партии и коалиции, на които е отказана регистрация, но съдът е отменил тези решения. ЦИК прави промени в състава на регистрирана коалиция - при излизане на партии или включване на нови.

До 17 часа на 2 март пък партиите, коалициите и инициативните комитети внасят в РИК предложенията си за кандидатски листи. 

Месец преди вота пък ще бъде показан и образецът на бюлетината.

Важна дата, с която избирателите трябва да се съобразят, е 20 март. Дотогава избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, заявяват желанието си да гласуват с подвижна урна. Също до 20 март избиратели с постоянен и настоящ адрес в различни населени места може да поискат да бъде вписани в избирателния списък по настоящ адрес.

Повече за решенията относно изборите, може да откриете и на официалната страница на ЦИК.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам