По инициатива на Сергей Станишев на 13 декември 2017 г. по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Старсбург ще се проведе дебат на тема членството на България, Румъния и Хърватия в Шенген.
„Доволен съм от този успех, защото това е последната възможност преди българското председателство да се отправи много ясно политическо послание от Европарламента към Европейския съвет и към страните-членки по отношение на приемането на тези три държави в Шенген.

В следващите година, две, три Европа ще бъде различна. Тя ще се преформатира. Важно е България да е в ядрото, а не да бъде изтласкана в периферията. Това означава членство в Шенген, стартиране на подготовка за членство в Еврозоната, активно участие в засилената обща европейска отбрана и сигурност. Защото най-лошото, което може да ни се случи е да останем маргинализирани в този процес. Но за да го избeгнем, трябва да сме активни. И се надявам този дебат да е още едно силно послание и коз в ръцете на правителството на България в разговорите с тези страни, които още оказват съпротива, или са скептични за членството ни в Шенген. Много бих искал да видя през слеващата година, в края на българското председателство и трите страни – България, Румъния и Хърватия като членове на Шенгенското пространство. Хърватия все още е по пътя на изпълняване на критериите, но се очаква в края на нашето председателство да ги е покрила. Това ще бъде важен политически успех за нашите страни, за целия ЕС и за гражданите.“, заяви Станишев пред журналисти в София.

„Затова предложих организирането този дебат на Джани Питела и на Бюрото на групата на социалистите и демократите и се радвам, че те поеха инициативата и внесоха точката в дневния ред на парламента. България и Румъния изпълниха критериите за членство още през 2011 г. Оттогава, вече 6 години, по чисто конюктурни вътрешнополитически съображения на една или друга държава се отлага решение на Европейския съвет, което е скандал, само по себе си. Това е пример на поведение, което подкопава доверието на гражданите в ЕС. Доволен съм, че получих единодушна подкрепа за тази инициатива.“, сподели Станишев.

„Тази седмица имаше председателски съвет, който одобри този дебат в дневния ред. Имах среща и с председателя на ЕП Антонио Таяни по въпроса, защото неговата подкрепа също беше важна и се надявам той да изрази своята позиция и на заседанието. Това вече нееднократно направи и г-н Юнкер, който също е наш приятел и съюзник по темата.

Искам да благодаря и на всички колеги евродепутати от България, защото по този въпрос, както и по много други, свързани с интересите на страната, работим координирано. Имахме срещи с г-н Андрей Ковачев, г-жа Филиз Хюсменова и с г-н Ангел Джамбазки, както и с колеги от Румъния и Хърватия по подготовката на дебата в различните парламентарни фракции. Защото е важно да вземат участие депутаи не само от тези страни, а да се чуят гласове и от Италия, Великобритания, Германия. От страна на социалистите дебатът ще бъде открит от Джани Питела, който е лидер на групата, за да подчертаем политическото значение на това решение на социалистите.“, коментира Сергей Станишев.

„Всичко това не се прави самоцелно – помните, тази година имах няколко инициативи, по-скоро национални отколкото партийни. Те бяха за това каква Европа искаме да видим и за общата ни сигурност и отбрана. Инициирах ги, за да сме наясно с нашата позиция и съм благодарен и на премиера, и на всички институции, и на лидера на опозицията Корнелия Нинова за участието и защото показахме, че макар да сме хора от различни политически сили, с различни убеждения, опоненти във вътрешен план,  когато става дума за национални интереси можем да си говорим. Това вече е условие за успех, защото не във всички европейски страни е възможно.“, продължи лидерът на евросоциалистите.

 „Не смятам, че трябва да се съгласяваме за членство „на парче“ – като подарък за нещо, което ни се полага. Визирам приемането в Шенген по въздух. Надявам се също така през следващата година да се извършат необходимите вътрешни реформи в областта на правосъдието и вътрешните работи, за да отпадне до края на мандата на ЕК и Механизмът за сътрудничество и проверка. Преди две седмици по време на представянето на европейския доклад в моята комисия – по вътрешни работи и граждански права – заявих, че този механизъм загуби своята инерция и своята роля на двигател на реформи. В много отношения той се превърна в рутинно упражнение и за ЕК, и за правителствата. Поради липса на ясни критерии. И стана инструмент за неравноправно третиране на България и Румъния. Не че ние нямаме нашите проблеми в тази област: корупция, организирана престъпност, напротив. Но Механизмът вече не дава добавена стойност, изчерпан е. И ако говорим за сериозно отношение в ЕС по теми като върховенство на закона, политически свободи, на медиите в това число, права на човека, необходим е Общ европейски механизъм, който да се отнася за всички. Защото докато България и Румъния се наблюдват стриктно по тези въпроси и всяка година има доклади, в много страни – като Полша и Унгария например, се погазват основни европейски принципи и политическите стълбове на ЕС.“, завърши анализа си президентът на ПЕС.