В рамките на визитата си във Вашингтон министър-председателят Кирил Петков проведе среща с вицепрезидента на САЩ Камала Харис.

Както по-рано днес написа във Фейсбук бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов, снимките, разпространени от пресофиса на Петков, показват, че премиерът отново е пренебрегнал протоколните норми. 

Българинът застава редом до втория човек в Америка без изобщо да синхронизира визията си с домакина Камала Харис. 

На фона на елегантния делови вид на вицепрезидента, нашият политик изглежда потресаващо - сако, видимо не по мярка, риза с разкопчано най-горно копче, панталон с огъващи се крачоли и черешката - обувки с полепнал софийски прах, като на всичкото отгоре дясната връзка на премиера е развързана. Нещо абсолютно недопустимо за високата държавна длъжност, която заема, пишат от Епицентър.

Цялата осанка на Петков в Белия дом изглежда карикатурно. Премиерът сякаш не се чувства на място - усмихва се глупаво, не е разкопчал първото копче на сакото си, което опасва прекалено плътно тялото му, дясната му ръка заема несвойствена позиция, завършваща с отпусната длан, коремът му е издаден напред. Според езика на тялото българинът се чувства неспокоен, превъзбудени, напрегнат, нащрек да не сгреши. 

Възмущението от страна на българите се изля в социалната мрежа Фейсбук, където масове бе коментиран външния вид на Петков.

"Едно лустро от хотела можеше да тафи", коментира известният актьор Мариан Бачев.

Бившият столичен заместник кмет Тодор Чобанов допълва, че си помислил същото.

Някои от коментиращите под снимката се възмущават и от размера на костюма на премиера, като иронично цитират откъс от разказа "Изкласил" на Чудомир: "Хаджи Дончо хвърли бегъл поглед само и замята глава: По-големичко, по-широчко! Не ща аз по мярката! Детето расте всяка минута и след месец, два няма да може да се побере в него."

Факт е, че цялостната визия на Петков при срещата с Харис демонстрира неуважение и несъответствие с държавния протокол. Но това не е първото подобно нарушение от страна на младия политик. 

Изданието припомня, че Петков носеше разкопчано сако и дънки в комбинация с кецове навръх Великденската литургия в Царево. Със същите дънки той отиде и в Киев за среща със Зеленски. Може би е крайно време премиерът да "влезе" в протоколната мода, като осъзнае, че чрез вида си представя не само себе си, а цяла България.