Румен Радев и Илияна Йотова положиха днес клетва пред Народното събрание (НС), с което сложиха началото на своя втори мандат на „Дондуков“ 2. Ако преди 5 години обаче двамата бяха приемани радушно и с някакви положителни очаквания, то днес ентусиастите са все по-малко.

Всичко това личи и по коментарите, които се споделят из социалните мрежи.

Ето и част от тях:

Виктор Димчев
Човек, който наруши Конституцията, който инсталира Кирил Петков, който раздели партии и общество с юмрук, който определи едни като почтени, а други като фашисти, който провокира граждански размирици, който всява страх и несигурност от недемократично преследване на опоненти, който подкрепи всеки политически лъжец, който му пристана, който предаде българските интереси в Македония, който в навечерието на война се държи като враг на съюзниците ни, днес ще се закълне да ни води и разделя още 5 (пет) години.

Дано онези, които го избраха, някой ден разберат какъв позор е това за поколения национални борби и търсене на погубените ни идеали.
Честито на победените!Александър Симов
Само с две изречения Румен Радев успя да изгони ГЕРБ от пленарната зала. Денят започва прекрасно :))))Цветан Фиков
Сричко сричков, много е зле тоя Радев.

Когато те провокират - да отвръщаш със злоба, е проява на слабост. Това не е демонстрация на сила, нито на оригиналност! А, когато ти самия ръководиш парада от 10 месеца е липса на достойство!

Поне да си беше и репетирал 2-3 пъти речта.

Говори бързо, срича, прави нелогични паузи. Като специалист по публична риторика и публично поведение, му пиша Среден 3 по милост. Само щото му е втори мандат и ще го изтърпя още 5 г.

Лошо за нас, ако това политическо качество, е най-добрия продукт, който може да произведем, като общество!

Петьо Блъсков
Най-новият виц:
Румен Радев се кълне в Конституцията.
 


Цветанка Андреева
Вторият мандат на Радев - Поверете му отговорност, но не му подарявайте властта. Днес чухме от Радев, че във втория си мандат ще бъде крайно дързък. За разлика от първия си период, той вече няма какво да губи. Ще се старае да овладява властта за да намери мястото си и отвъд конституционната граница /като мандати и правомощия/ Разбрахме от какво ще се откаже във втория си мандат Румен Радев? - От революцията за сметка на властта! Ще смени юмрука с управленски жезъл и червен килим.

Ще превръща представителните си функции в реална власт: Дотук си направи партия, взе силовите ведомства в МС и успя да превземе идеологически управленската коалиция – направи я заложник на собствената си оценка и воля /4 партии ще треперят дали ще ги подкрепя или събори/ Най-големият му успех е, че напълно монополизира „Промяната“. Оттук и легитимността му да подчинява правителството и да унищожава политическата опозиция. След като успя да наложи политически шериф за шеф на МВР и кадрово овладя службите във втория мандат ще ни предложи и нов Главен прокурор.

Говорейки днес за „укрепване на държавността“, утре ще ни предложи да ни управлява. Ще ни предложи нова конституция и президентска Република. Както и през първият си мандат - ще защитава руското влияние над България и кремълския пробив в евроатлантическите съюзи. Днес в речта си пред Парламента отново меко критикува НАТО. Абсурдно постави възстановения от него диалог с Русия на Путин и партньорството ни с Китай наравно със сътрудничеството със САЩ. Проблемите за Радев през втория му мандат ще дойдат първо от собствените му редове. В желанието си да обсебва властта няма да успее да се пребори с уж подчинените му партийци. Едва ли ще удовлетвори и интересите на всички олигарси които сега го подкрепят. Колкото повече преследва противниците си, толкова повече ще ги консолидира в обща политическа опозиция и обща съпротива срещу него самия.
 
Александър Ненков
Гледайки речта на РуменРадев, ще има много хора, които ще си кажат “браво”, а моят скромен прочит е, че не бива да се изненадваме, защо все боксуваме и защо сме толкова разделени по почти всяка една важна за обществото ни тема