Разрешено е прелитането на 22 октомври 2019 г. на два военнотранспортни самолета с личен състав, бойна техника и въоръжение, включително ракетни комплекси С-400, във връзка с провеждането на военно учение „Славянски щит“ на територията на Сърбия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

БЛИЦ уточнението от МВнР идва във връзка с информацията по повод преминаването във въздушното пространство на България на руски военнотранспортни самолети, превозващи ЗРК С 400 към Сърбия.

„Бихме искали да обърнем внимание на процедурата за предоставяне на дипломатически разрешения за този вид полети в съответствие с действащата международна и национална нормативно-правна уредба:

Руски самолет със зенитни ракети С-400 е прелетял над България

След като в МВнР, Дирекция „Консулски отношения“, постъпи нота от съответната държава с молба за разрешение за прелитане във въздушното ни пространство на
военнотранспортен самолет, МВнР прави запитване с вербална нота до държавата, която е финална дестинация на полета. Целта е да се потвърди крайният потребител на превозвания товар и целта, за която ще бъде използван.

След получаване на исканата информация, в съответствие със Закона за гражданското въздухоплаване и Закона за преминаване и пребиваване на територията на Република България на съюзнически и чужди въоръжени сили МВнР предоставя за съгласуване постъпилото искане за получаване на дипломатическо разрешение за прелитане на компетентните български структури в МО и МТИТС.

След получаване на позитивни становища от тези две институции МВнР предоставя исканото дипломатическо разрешение за реализация на заявеното прелитане при условие, че полетите ще се реализират при стриктно спазване на правилата и процедурите за извършване на полети във въздушното пространство на България.

По повод конкретно цитирания в медиите случай, бихме искали да уточним, че е разрешено прелитането на 22 октомври 2019 г. на два военнотранспортни самолета с личен състав, бойна техника и въоръжение, включително ракетни комплекси С-400, във връзка с провеждането на военно учение „Славянски щит“ на територията на Сърбия.

На 30 октомври 2019 г. МВнР е получило надлежно уведомление за това, че са извършени обратните полети, свързани с извозването на участвалите в учението личен състав, бойна техника и въоръжение от Сърбия през въздушното пространство на България към Русия“, уточняват от Министерство на външните работи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!