Министерството на външните работи на Република България остро осъжда кървавите терористични атаки във финансовия център на Индия - град Мумбай, на 26 ноември 2008 г., насочени срещу индийски и чуждестранни граждани, в т.ч. и официални лица, и довели до десетки убити и стотици ранени и пострадали. Разглеждаме тези терористични нападения, както и задържането на заложници, като нагло предизвикателство срещу общоприетите хуманитарни норми, се казва в изявление на говорителя на МВнР Драговест Горанов.
Категорично потвърждаваме своята нееднократно изразявана позиция, че подобни престъпления не могат да бъдат оправдавани с никакви политически, етнически, религиозни и други съображения, и се обявяваме за засилено сътрудничество на международната общност в борбата с тероризма като явление, несъвместимо с основополагащи човешки ценности.
В този тежък момент споделяме своята искрена солидарност с правителството и народа на Индия и изказваме съпричастност и съболезнования на семействата и близките на загиналите и пострадалите.
Външно министерство обмисля дали да промени политиката си по отношение на пътуванията в тази част на Индия като се преосмисли оценката за евентуалните рискове. За първи път в историята на Индия обект на терористични акции са петзвездните хотели , местата, където се събират основно чужденци и богати индийски граждани. Ние преценяваме отново как да посъветваме българските граждани за евентуални пътувания в Мумбай, но към този час остава старото положение, т.е. гражданите могат да пътуват, съобщи Драговест Горанов. Гражданите, които търсят информация за свои близки в Индия, могат да го направят на телефон: 00911126115551 . /БЛИЦ