Страхът на хората от коронавируса може да предизвика вълна от телефонни измами, които да използват ситуацията и да манипулират българското население. Това каза в изявление в Министерски съвет министърът на вътрешните работи Младен Маринов.
Внимание! Мамят ни с COVID-19, на един му взеха над 100 000 долара

По думите му вече има единични случаи на телефонни измами.

"Затова обръщам внимание. Знам от практиката, че в такива ситуации това е добра среда за развитие на такава престъпна дейност.

Обикновено хората се лъжат на база на най-големите им страхове: за здравето, за живота и близките им. Примерно, че роднина е заболял от коронавирус и трябва определена сума, за да бъде лекуван и настанен в болнично заведение.

Моите препоръки са хората да не вярват на никой друг, освен на органите на МВР. И когато искат конкретна информация, да използват телефон 112 и ще им бъде дадена. При всички останали обаждания най-вероятно става въпрос за измама“, допълни вътрешният министър.

Той напомни, че за неспазване на наложена карантина от здравните органи се носи наказателна отговорност до 5 години затвор и първоначална глоба в размер на 5 000 лева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!