Грузинските граждани скоро ще могат да пътуват безвизово до държавите - членки на ЕС, за краткосрочен престой. Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент прие днес с голямо мнозинство (42 гласа от гласували общо 45 депутати) споразумението, договорено през декември между парламента и съвета.
Докладчик по въпроса и преговарящ от името на Европарламента е зам.-председателят на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в нея Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ), съобщиха от офиса й.
 

Преди гласуването в ресорната комисия тя призова съвета да ускори процедурата, тъй като по пътя си към визова либерализация Грузия постигна резултати далеч над изискванията, поставени от ЕС. Освен това е важно съюзът да изпълни собствения си принцип за визова реципрочност - Грузия вече е освободила всички граждани на ЕС от изискването за притежаване на виза при краткосрочен престой до 90 дни.
 
В случай, че впоследствие бъде нарушено някое от условията, довели до визовата либерализация, ЕС може да приложи ревизирания механизъм за суспендиране и въведе отново визов режим.
 
„Грузия е стратегически партньор на ЕС в Източното съседство за укрепване на общата ни сигурност. Ето защо визовата либерализация и Споразумението за асоцииране са не само инструмент за доближаване на грузинските граждани до ценностите на ЕС и демократичните норми, но и възможност да направим ЕС едно по-сигурно място. Облекченият визов режим има потенциал да допринесе и за други конкретни ползи за европейските граждани чрез насърчаване на предприемачеството, стимулиране на туризма и задълбочаване на културните връзки“, коментира Мария Габриел.
 
Следващата стъпка е гласуване на споразумението в пленарна зала на Европейския парламент. То ще влезе в сила след полагането на подписите от страна на парламента и съвета.